Turismul de tip "city break" salveaza piata de lux din Spania

Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:44
1874 citiri
Turismul de tip "city break" salveaza piata de lux din Spania

Succesul brandurilor de lux din Spania s-a impus prin ofertele de turism de tip "city break", excursii de weekend destinate exclusiv shopping-ului pentru produsele de lux din Spania.

In ciuda crizei datoriilor suverane din Europa, brandurile de lux din Spania au inregistrat cresteri ale veniturilor cu 25% in 2011. Numarul mare de turisti din China, Japonia sau Rusia interesati sa cumpere haine produse de designerii locali de moda au compensat declinul general al consumului spaniol, scrie Cpp-luxury.

In 2011 s-au cheltuit 4,5 miliarde de euro pe produse de lux in Spania, o pondere ridicata avand-o turismul de lux in regiunile Barcelona, Marbella si Madrid.

Anul trecut, brandurile spaniole de lux precum Loewe, Numanthia, Lladro, Carrera y Carrera, Natura Bisse, Pagos Marques de Grinon sau Sotogrande s-au organizat intr-o asociatie pentru a-si promova imaginea in strainatate.

Asociatia, numita "Circulo Espanol del Lujo Fortuny" sau Cercul spaniol al luxului si bogatiei, s-a alaturat atat oganismelor de profil din SUA cat si celor de pe piata europeana, in Franta, Anglia si Italia. Aceste organisme sunt formate din companii care detin 80% din cota de piata la nivel mondial.

Guvernul spaniol a vorbit despre un posibil sprijin pentru brandurile de lux. Acest ajutor guvernamental va fi axat pe promovarea brandurilor in strainatate, atat pentru exporturi, cat si pe importurile de turism.

Guvernul, dar si reprezentantii Lujo Circulo cred ca aceasta este una dintre etapele de care companiile de lux au nevoie pentru a creste vanzarile si numarul locurilor de munca.

Sectorul produselor de lux la nivel mondial a inregistrat in 2011 800.000 de locuri de munca. La nivel european, fabricarea bunurilor de larg consum din statele europene a fost externalizata catre tarile cu forta de munca mai ieftina.

In schimb, fabricarea si proiectarea de bunuri de lux ramane in Europa aducand nenumarate beneficii economiei.

Cetatenii din afara Uniunii Europene nu platesc 18% taxa pe valoare adaugata iar tarifele pentru importuri si exporturile la granitele statelor UE ating valori astronomice.

Piata turismului de lux, levierul economic al Spaniei

Cel mai cunoscut brand de accesorii si imbracaminte este Loewe, companie care a inceput ca furnizor oficial al Casei Regale.

Calle Serrano din Madrid este versiunea spaniola a Fifth Avenue, cu vitrine intesate de bunuri de lux, ceasuri Cartier sau genti Prada. Pe o singura strada gasesti doua magazine Loewes si alte doua magazine Prada.

Piata turismului de lux este levierul economic al Spaniei. Dupa o crestere a cererii cu 10% in 2010, anul trecut, Spania si-a deschis frontierele pentru 56,9 milioane de turisti.

Una dintre tendintele in turismul de lux este "Shopping break-ul" pentru produse de lux "made in Spania".

Romania, la mare cautare in 2011

Si in Romania, piata produselor de lux din Romania a fost la mare cautare in 2011. Gucci, Alfred Dunhill, Valentino si Ermanno Scervino si-au deschis primele magazine pe piata locala.

Max Mara, Burberry sau Gerard Darel sunt doar cateva dintre brandurile internationale de lux care au investit in Romania, considerata a doua piata ca marime din Europa de Est, dupa Polonia.

Max Mara a anuntat relocarea magazinului, intr-un spatiu de trei ori mai mare, in timp ce Gerarrd Darel a deschis un al doilea magazin intr-un mall.

Burberry a semnat un contract de franciza, urmand sa deschida primul magazin in martie 2012. Brandul german Escada, care a fost prezent in Romania cu trei magazine pana in 2007, a anuntat ca se va relansa pe piata locala cu un nou magazin.

#brandri lux Spania, #magazine de lux Spania, #turism lux Spania, #branduri lux Romania, #magazine lux Romania , #Shopping