Alimentatia, o chestiune de "time management"

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 00:00
2456 citiri
Alimentatia, o chestiune de "time management"
Foto: gawkerassets.com

Dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine ca a te trezi cu 30 de minute mai devreme dimineata poate fi extrem de benefic pentru santatea ta. In acea jumatate de timp ar trebui sa poti incropi un mic dejun proaspat si sanatos si sa-ti organizezi mesele pe care urmeaza sa le iei pana la sfarsitul zilei.

"Orice persoana, oricat de ocupata ar fi, daca stie sa-si gestioneze corect timpul, poate gasi o jumatate de ora dimineata pentru a pregati un mic dejun consistent si un pachetel pentru serviciu.

Micul dejun poate sa constea intr-o omleta, iar pranzul intr-o bucata de piept de pui cu salata. De asemenea la pachet se pot lua fructe, ceai facut de acasa, sau chiar ice tea", declara Dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru Business24.

Daca tu reusesti sa-ti faci un astfel de ritm, atunci munca de a-i convinge si pe cei mici sa duca o viata sanatoasa este pe jumatate rezolvata.

"Este foarte important ca si copiii sa primeasca educatie nutrionala inca de mici. Insa acest lucru nu se realizeaza prin cuvinte, ci prin exemple personale. Parintii trebuie sa-i arate copilului si sa manance exact aceleasi alimente pe care i le recomanda si copilului.

Copilul trebuie sa devina un lider de opinie in mediul sau si in loc de cola sa consume iaurt, iar in loc de croissant, fructe. Un gram de educatie nutritionala este foarte important pentru orice copil", continua doctorul care tocmai a lansat o carte pe aceasta tema, "Parinti Altfel - cu copii de la -1 la 10 ani".

Catering de mancare sanatoasa. O optiune sau un instrument de marketig?

Daca nu ai timp de cumparaturi si nici timp sa gatesti mancarea asa cum ar trebui, firmele de pe piata vin cu oferte din ce in ce mai tentante.

Go!Go!Diet, spre exemplu, este un serviciu de catering pentru cei care doresc sa slabeasca. Tot ce trebuie sa faci este sa dai un telefon, iar mancarea ta va fi asigurata pentru doua saptamani.

"Serviciul Go!Go!Diet(...) presupune livrarea zilnica a unui meniu complet format din 3 mese principale si 2 gustari, timp de 14 zile", declara Claudia Filip, patron al companiei de catering care furnizeaza programul Go!Go!Diet, pentru Business24.

Ar trebui sa faci tot posibilul, insa, sa te asiguri ca mancarea pe care o primesti este ceea ce ai tu nevoie, spune medicul Mencinicopschi.

"Ar fi bine sa se recurga la astfel de solutii doar daca se cunoaste fluxul tehnologic si persoana in cauza are cateva cunostinte de nutritie pentru a se asigura ca nu este pacalit.

Majoritatea firmelor pun inainte profitul, nu sanatatea consumatorilor, de aceea este bine sa se recurga la aceasta varianta doar atunci cand exista siguranta ca acea mancare este cu adevarat sanatoasa", puncteaza acesta.

A deveni vegetarian e o solutie?

Daca te-ai gandit vreodata sa treci in cealalta extrema, atunci doctorul de sfatuieste sa privesti, totusi, lucrurile echilibrat.

"Exista mai multe tipuri de vegetariani. Atat timp cat sunt incluse si elemente animale atunci nu este periculos pentru sanatate. Mai mult, este chiar indicat ca in a doua parte a vietii sa devenim mai vegetarieni si sa mancam mai multe fructe si legume.

Daca vorbim in schimb despre veganism, atunci persoanele care recurg la astfel de diete trebuie sa aiba cunostinte solide de nutritie, pentru ca dieta trebuie monitorizata foarte atent daca vrem sa prevenim riscul de imbolnavire. Acest tip de vegetarianism avansat nu este indicat copiilor, persoanelor bolnave sau batranilor", puncteaza acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum mananci sanatos, #Dr Mencinicopschi amlimentatie, #educatie alimentara , #Stil de viata