"Beau Sancy", un diamant cu o istorie fabuloasa, vandut la licitatie

Joi, 17 Mai 2012, ora 09:01
1933 citiri
"Beau Sancy", un diamant cu o istorie fabuloasa, vandut la licitatie

Un diamant care a facut istorie, fiind ravnit de regi, regine si printi timp de secole, a fost vandut pentru suma de noua milioane de franci elvetieni, in cadrul unei licitatii in Geneva.

Potrivit casei de licitatii, piatra pretioasa. denumita "Beau Sancy", reprezinta "unul dintre cele mai importante diamante din istorie, care a fost vreodata licitat", rezumand astfel rolul pe care aceasta bijuterie a jucat-o in cei 400 de ani, in care a fost in posesia familiilor regale europene, scrie Reuters.

"Legendara Beau Sancy este o piatra pretioasa cu adevarat magica, care a incantat generatii de nobili si care continua sa exercite o influenta puternica asupra tuturor celor care o vad, iar importanta istorica deosebita s-a reflectat in interesul pe care l-a starnit", a declarat David Bennet, presedintele Sotheby in Europa si Orientul Mijlociu.

Nu mai putin de cinci ofertanti au concurat pentru piatra, crescand astfel pretul de cinci ori fata de estimarea initiala de 1,85 milioane de franci elvetieni, in doar cinci minute. In final, bijuteria a ajuns in posesia unui ofertant anonim, pentru suma de noua milioane de franci elvetieni, potrivit Sotheby's.

Piatra de 35 de carate a apartinut lui Georg Friendrich, print al Prusiei si conducator al dinastiei fostului imperiu german.

Un eveniment unic

Piatra provine din minele de langa Golconda, India, a fost achizitionata de catre Nicolas de Harlay, Lord de Sancy, in Constantinopol, in anul 1.500. In 1604, diamantul a fost cumparat pentru suma de 75.000 de livre, de regele Frantei, Henry al IV-lea, pentru a-l darui sotiei sale, Marie de Medici.

"Astfel de bijuterii care au apartinut Caselor Regale nu prea ajung obiectul licitatiilor. Este o premiera in cariera mea", a declarat Bennet in februarie.

Bennet care a vandut in 2010 un diamant roz cu 46,2 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpa bijuterie licitata vreodata, a marturisit ca o etsimare era greu de facut pentru Beau Sancy, datorita raritatii ocaziilor in care o asfel de piatra se liciteaza.

#diamant licitatie, #Beau Sancy licitatie, #pret licitatie diamant , #Stil de viata