Ce salariu va avea Francois Hollande, noul presedinte al Frantei?

Marti, 08 Mai 2012, ora 09:29
1730 citiri
Ce salariu va avea Francois Hollande, noul presedinte al Frantei?

Chiar daca va reduce, asa cum a promis, salariul presedintelui cu 30%, noul ales Francois Hollande va castiga de doua ori mai mult decat inainte sa fie desemnat castigator la alegerile prezidentiale.

In primele luni ale mandatului sau, in 2007, Nicolas Sarkozy si-a acordat o marire de salariu de 172% - de la 7.084 euro, indemnizatia sa neta lunara a crescut la 19.331 euro. Ales in plina criza financiara, ce va face oare Hollande? Socialistul a promis sa dea exemplu, recurgand imediat dupa alegerea sa la reducerea salariului cu 30%, lucru care se va aplica si la membrii guvernului, scrie 20minutes.fr.

Daca se tine de cuvant, masura ar putea fi prezentata la primul consiliu de ministri, prevazut pe 16 mai. Salariul sau net ar scadea atunci de la circa 19.500 euro pe luna la 13.650 euro. Prin comparatie, presedintele american Barack Obama castiga anul trecut 400.000 de dolari pe an, in timp ce cancelarul german Angela Merkel are un salariu in jur de 16.000 euro pe luna, informeaza 20minutes.fr.

Dar, chiar si cu salariul micsorat, Hollande va castiga mult mai mult ca inainte sa fie ales, arata cotidianul economic francez Challenges. In luna februarie, socialistul a dezvaluit venitul sau impozabil din 2010 de pe fisa de impozit: 78.516 euro, adica 6.543 euro pe luna. Prin urmare, Francois Hollande va avea un salariu de peste doua ori mai mare ca inainte.

In plus, salariul presedintelui nu inseamna decat 'bani de buzunar', adauga Challenges, deoarece salariile cabinetului sau si cele mai mici cheltuieli intra in bugetul palatului Elysee. Seful statului are la dispozitie un palat - ca locuinta pe timpul detinerii functiei -, bucatari, o pivnita cu vinuri fine, personal si un parc de masini cu girofar si soferi, o flota de avioane - printre care un Airbus A330 -, fonduri pentru receptii si garderoba aproape nelimitate, enumera Challenges.

In 2010, bugetul de cheltuieli al presedintiei franceze a fost de 114 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salariu Francois Hollande, #salariu presedinte Franta , #Stil de viata