De ce vor tinerii romani sa se mute de la oras? Studiu Siemens

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:16
3225 citiri
De ce vor tinerii romani sa se mute de la oras? Studiu Siemens
Imagine din Bucuresti, la intersectia Mosilor cu Eminescu

Peste jumatate din tinerii romani vor sa paraseasca orasul in care locuiesc in prezent, nazuind catre conditii in care calitatea vietii este mai mare. Cei mai pesimisti sunt bucurestenii.

Aproximativ 67% dintre tinerii romani vor sa paraseasca orasul in care locuiesc in prezent, potrivit unui sondaj realizat de catre Siemens Romania.

In topul nemultumitilor de calitatea vietii se plaseaza tinerii din Bucuresti (21,05%), tinerii din Cluj-Napoca (18.46%) si tinerii din Brasov (15.41%).

Migratia interna este un fenomen care a luat amploare in Romania ultimilor ani, iar tinerii sunt cei care se muta in cea mai mare proportie dintr-un oras in altul.

Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore - unele orase ar putea ramane goale sau cu o populatie imbatranita, in timp ce altele se confrunta cu supra-aglomerarea.

Competitie pentru dezvoltare urbana

Siemens a dat startul unei competitii de dezvoltare urbana sustenabila Orasul20.20, adresata studentilor si masteranzilor de la toate facultatile din Romania.

Tinerii sunt incurajati sa identifice sufletele oraselor lor, acele zone urbane cu un rol social important, care au capacitatea de a da vitalitate si viata unui oras. Viziunea Siemens este ca dezvoltarea sustenabila a acestor zone este cheia prin care orasele isi pot seduce si loializa locuitorii.

In cadrul concursului, tinerii trebuie sa realizeze un filmulet in care sa identifice aceste zone urbane care joaca un rol important in oras, sa prezinte factorii din prezent care le pot afecta si sa propuna scenarii pentru dezvoltarea lor sustenabila.

Filmele se vor putea posta pe site-ul 220.ro intre 15 aprilie si 15 mai, iar la final, un juriu format din experti Siemens va decide castigatorii celor trei premii, in valoare de 1000 de euro, 750 de euro si 500 de euro.

Care sunt problemele oraselor

In opinia tinerilor, principalele probleme ale oraselor in care locuiesc sunt lipsa oportunitatilor de munca sau de studii (18.39%), costurile crescute pentru locuit (14.86%), traficul congestionat (13.33%), curatenia (12.4%) si cladirile urate si nesigure (12.09%), iar parcurile si zonele verzi sunt cele mai apreciate aspecte din orasele lor.

Cum vad tinerii rezolvarea acestor probleme in viitor? Ei considera ca extinderea zonelor verzi (20.07%), infrumusetarea si modernizarea cladirilor (19.12%), precum si solutiile de planificare urbana sustenabila (16.02%), sunt principalii factori care ar putea imbunatati calitatea vietii in orasele din Romania.

#locuitori Bucuresti, #locuitori orase Romania, #studiu Siemens orase Romania , #Stil de viata