In interiorul unei scoli de spionaj: Tehnicile cruciale pe care le invata viitorii agenti secreti

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 15:18
3202 citiri
In interiorul unei scoli de spionaj: Tehnicile cruciale pe care le invata viitorii agenti secreti

Tehnici de identificare a minciunii, supravietuirea in cazul unei curse cu focuri de arma, relatii internationale, psihologie si limbi straine se numara printre cursurile urmate de elevii scolilor de spioni, arata un raport obtinut de o revista germana.

Redactorii reviste germane Focus au obtinut acces la informatii rare de interior privind procedurile secrete de antrenament si educatie ale scolii de spionaj Bundesnachrichtendienst (BND), echivalentul german al CIA.

Elevii scolii de spionaj trebuie sa deprinda cea mai importanta tehnica a unui spion: sa convinga sursele sa dezvaluie secrete

Potrivit raportului prezentat de revista Focus, un ofiter al serviciilor de inteligenta a aflat, in 90 de minute de discutie cu un lord, statutul sau civil, ocupatia, cariera, hobby-urile si notele la examenele din facultate ale fiicei lui. Pana la sfarsitul intalnirii, agentul isi indeplinise misiunea in timp ce lordul se indragostise.

"Trebuie de asemenea sa isi dea seama ce ii motiveaza pe oameni si care sunt vulnerabilitatile lui", a spus un fost ofiter CIA, Lindsay Moran, intr-un interviu pentru Pursuit Magazine. "Pentru ca aceasta este informatia pe care o vei folosi ca sa ii manipulezi pentru a obtine ce vrei - adica informatia secreta".

Trebuie sa stie cum sa minta - si sa isi dea seama cand altcineva minte

Lumea informatiilor secrete include multe minciuni, iar ofiterii trebuie sa se priceapa la asta. Nu numai ca trebuie sa fie buni in acest aspect, dar trebuie sa fie capabili sa identifice atunci cand altcineva este. Pregatirea in aceasta directie incepe din ziua intai, iar prietenii si familia nu trebuie sa stie nimic.

Ofiterii inventeaza si povesti elaborate pe care le folosesc pentru a exersa minciunile atunci cand colegii le pun intrebari personale. Fostul presedinte al Statelor Unite Bill Clinton este un exemplu dat de manuale privind depistarea unui mincinos, in urma greselilor pe care le-a facut in scandalul Lewinsky.

Spionii invata tehnici avansate de condus, ca de exemplu cum sa scape de cineva care ii urmareste

Toate aspectele condusului sunt acoperite. Ofiterii sunt invatati cum sa evite sa fie urmariti, cum sa isi dea seama cand cineva este pe urma lor si cum sa scape de ei in acest caz.

Agenti secreti ai BND invata nu numai sa evite suspiciuni, dar si cum sa supravietuiasca curselor violente si in viteza. Trei ofiteri au spus ca au supravietuit unei curse cu focuri de arme pe strazile Arabiei Saudite multumita tehnicilor deprinse la orele de condus.

Spionii trebuie sa fie capabili sa conduca operatiuni de spionaj in regiuni aflate in criza

Timp de trei saptamani, studentii sunt deplasati intr-o zona ascunsa pentru antrenamente. Acestea includ explozii si scenarii realiste care imita conditiile din tari cu un nivel inalt de activitate terorista.

Totul este acoperit, de la cum sa scapi teafar de un atac asupra unei ambasade, pana la primul ajutor si evacuari din elicopter. Dexteritatea in folosirea armelor este de asemenea predata, dar dintr-o perspectiva defensiva: daca trebuie sa folosesti o arma, ceva a decurs extrem de prost.

Clasa are activitate pe toata durata unei zile si acopera totul, de la limbi straine la psihologie

20 la suta din programa orelor de curs include predarea dreptului, cu aplicare practica, spre exemplu cum sa reactionezi la o rapire intr-o tara straina - o situatie in special riscanta pentru un spion.

Cursurile se intind pana seara tarziu si acopera subiecte diverse precum relatii internationale, Islamul, geografie, psihologie, observatie, tehnologie fotografica si limbi straine. Cunostintele avansate de limba engleza sunt obligatorii.

Potrivit raportului prezentat de revista Focus, dintre cei 800 de barbati si femei care au aplicat la BND, doar 40 au reusit sa absolve.

#tehnici spionaj, #scoala spionaj, #scoala agenti secreti , #Stil de viata