Romanii considera ca sunt generosi si au bun simt, insa cu moderatie - studiu

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 12:39
1988 citiri
Romanii considera ca sunt generosi si au bun simt, insa cu moderatie - studiu

Romanii considera despre ei ca au bun simt, insa cu moderatie, bunul simt inseamnand in perceptia acestora in primul rand folosirea formulelor de multumire pentru serviciile oferite de ceilalti, conform unui studiu realizat la initiativa Pate Bucegi, in luna mai.

Desi bunul simt si ospitalitatea au fost considerate dintotdeauna "cartea de vizita a romanilor" si se spune ca oriunde te duci in Romania gasesti oameni dornici sa te gazduiasca si sa te primeasca la masa, se pare, totusi, ca romanii nu isi dau note de premianti. Acest lucru este dovedit de locul pe care romanii singuri plaseaza Romania in clasamentul celor 27 de tari europene din punct de vedere al educatiei sociale, morale si spirituale: locul 18.

Dintre caracteristicile cele mai importante pe care romanii considera ca le au pe primul loc se situeaza generozitatea, bunul simt, respectul si politetea. Chiar daca aceste calitati sunt pe primele locuri in imaginea de ansamblu a romanului, doar 20% dintre romani isi dau note bune la aceste calitati.

La capitolul responsabilitate si incredere, nu stam insa la fel de bine. Aceste calitati se afla pe ultimul loc. Doar 14% dintre romani considera ca suntem demni de incredere, cinstiti si atenti in a ne onora promisiunile.

Ce inseamna pentru romani bunul simt?

Bunul simt pentru romani inseamna in primul rand folosirea formulelor de multumire pentru serviciile oferite de ceilalti. Aproximativ 80% dintre ei au ales ca formulele cel mai des folosite "multumesc" si "te rog", alaturi de formula de salut "buna ziua". "Imi cer scuze" este o alta formula folosita de romanii cu bun simt, insa fara a se face risipa.

Atunci cand vine vorba de educatie si bun simt, o majoritate covarsitoare dintre romani, 96%, considera ca bunul simt se invata in familie si ca parintii sunt cei care trebuie sa faca educatie in acest sens. Se asteapta, de asemenea, de la profesorii si in speta din scoala, intr-un procent de 66%, ca "bunul simt" invatat acasa sa se perpetueze.

Un alt mediu care ar trebui sa incurajeze bunul simt si sa educe oamenii in acest sens este mass-media. 19% dintre romani considera mass-media responsabila de educarea romanilor.

Si pentru ca bunul simt se invata in familie, tot in familie se manifesta de cele mai multe ori. Parintii si bunicii, urmati pe locul al treilea de partenerul de viata sunt cele mai respectate persoane din viata unui roman. Mai mult de jumatate dintre romani considera ca partenerul de viata are o importanta deosebita si ca merita sa fie tratat cu mult bun simt si respect.

La polul opus, soferii din trafic, calatorii din mijloacele de transport, vecinii si colegii de serviciu primesc mai putine dovezi de bun simt si sunt categorii mult mai putin respectate de romani.

Romanii considera ca primesc respect si sunt tratati cu bun simt tot de familie. Peste jumatate din romani sunt de parere ca, daca oferi gesturi de bun simt, vei primi la randul tau respect si consideratie. Exista insa un procent semnificativ de romani, 32%, care considera ca "in societatea de azi nu ai nimic de castigat daca ai bun simt", acest sentiment intensificandu-se odata cu inaintarea in varsta.

Intre romanii cu bun simt sunt si romani responsabili: protejarea mediului inconjurator este cea mai importanta cauza pentru care romanii ar dona o suma de bani sau ar aloca ore in timpul lor liber. Un procent de 42% dintre ei sunt dispusi sa faca acest lucru. Pe locurile urmatoare, insa la foarte mare distanta de prima cauza, se afla actiuni ce au ca scop ajutorarea copiiilor cu nevoi speciale, un sfert din romanii intervievati manifestandu-si interesul in acest sens.

Studiul despre bunul simt la romani a fost realizat la initiativa Pate Bucegi, cu ocazia lansarii campaniei de comunicare ce se va desfasura in perioada mai-iulie 2013 si care pune accent pe conceptul de "bun simt". Studiu a fost realizat de compania Exact CC pe un esantion de 400 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 - 59 de ani, din mediul urban, cu educatie medie si superioara.

#studiu bun simt, #romani bun simt , #Stil de viata