Stii sa alegi cel mai bun vin din Romania ultimilor 30 de ani?

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 00:00
5161 citiri
Stii sa alegi cel mai bun vin din Romania ultimilor 30 de ani?
Foto: lovedecor.com

Tamaioasa Romaneasca din 1988, alaturi de un un Cabernet Sauvignon Samburesti 1986 sau o Busuioaca de Bohotin 1996 se numra printre cele mai bune vinuri din Romania din ultimii 30 de ani. Nu exista, insa, "cele mai bune soiuri", pentru ca tocmai diversitatea face minunata aceasta lume a vinului.

Sa compari o Feteasca Neagra versus Shiraz sau Cabernet Sauvignon versus Sangiovese sunt doar cateva dintre bucuriile pe care ti le ofera diversitatea din aceasta lume, considera oenologul Catalin Paduraru.

Alegerea unui vin bun, asadar, este o adevarata stiinta pentru care expertii oenologi au scris nenumarate carti.

"Un astfel de ghid, pe langa notarea anului, livreaza informatii cu privire la suprafata cultivata, alti ani de productie cu cota lor, numarul de sticle aflate in circulatie, limite de pret, descrierea vinurilor si confirmarea sau infirmarea programelor oenoturistice", a explicat specialistul pentru Business24.

Cel mai bun vin din Romania ultimilor 30 de ani

In ceea ce priveste vinurile romanesti, Catalin Paduraru sustine ca verile calde si toamnele lungi asigura in tara noastra acumulari mari de zaharuri, iar strugurii culesi la timp au si o aciditate foarte buna in aproape oricare an.

"A ramas in amintire o Tamaioasa Romaneasca din 1988 de pilda, de la Cotnari sau un Cabernet Sauvignon Samburesti 1986 sau o Busuioaca de Bohotin 1996. Romania este mare si nu putem spune aproape niciodata ca un an este bun sau rau, pentru toate zonele viticole", completeaza acesta.

Cum se alcatuieste un ghid al vinului?

Printre autorii de ghiduri pentru pasionatii de vinuri se numara si Catalin Paduraru, care acum organizeaza concursul International Wine Contest Bucharest (IWCB) 2013 si care este si coautor la Ghidul Vinurilor cu Dan Silviu Boerescu, pentru doua editii.

"A fost o lucrare inaintea vremurilor, dar cine stie, interesul crescut din ultimii ani pentru vin, sa fie un semn bun si pentru literatura de specialitate", spune Paduraru.

"In tarile viti-vinicole dezvoltate, anii de recolta, productiile aferente, vinurile obtinute sunt material de studiu si continut pentru anuare, ghiduri. Privirea de ansamblu pe intindere de zeci sau sute de ani chiar, ajuta cu concluziile pe care specialistii le trag, privind ciclicitati, asemanari sau diferente intre zone, si asa mai departe", explica specialistul.

Dupa parerea sa, cea mai cunoscuta lucrare, care apare an de an, este Ghidul Vinurilor Hachette. "La editia aniversara de 25 de ani, Hachette publica o carte in care erau prezentate 36.000 de vinuri degustate 'in orb', 10.000 de 'new entry', noi vinuri intrate in selectia prestigioasei edituri prin intermediul unui colectiv de redactie impresionant", spune Paduraru.

"Numai prin lectura unei astfel de lucrari sau dupa consultarea acesteia, poti intelege ce inseamna o 'harta' a vinurilor, a anilor de productie, intr-o anumita tara", te asigura acesta.

Mai mult, un astfel de ghid, pe langa notarea anului, livreaza informatii cu privire la suprafata cultivata, alti ani de productie cu cota lor, numarul de sticle aflate in circulatie, limite de pret, descrierea vinurilor si confirmarea sau infirmarea programelor oenoturistice, completeaza expertul.

"Un an bun" inseamna strugurii copti la timpul lor

Un an bun, inseamna ca etapele de vegetatie, de coacere, sa fie "la timpul lor", sa nu se instaleze daunatori sau boli. O exceptie pozitiva este botritizarea, puncteaza Catalin Paduraru.

2013 versus 2012, din punct de vedere al vinurilor

Desi pana la sfarsitul anului se pot schimba multe aspecte, Catalin Paduraru apreciaza ca via arata bine anul acesta, exista apa in sol, asa ca "daca urmeaza un sezon cald, normal, productia poate fi foarte buna".

Despre anul de productie 2012, Paduraru sustine ca a fost, pentru multi, "mai bun decat 2010".

"O buna comparatie, macar pentru ultimii trei ani o puteti face prin arhiva premiilor de la International Wine Contest Bucharest (IWCB)", spune acesta.

Diferenta dintre ani este si explicatia pentru care un producator nu ia intotdeauna aceleasi calificative intr-un Concurs de-a lungul anilor, concluzioneaza CEO-ul IWCB.

Catalin Paduraru este degustator autorizat, Wine Ambassador al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), membru FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiriteux), a fondat prima firma care a initiat comertul specializat cu vin din Romania, dar si prezentator in emisiunea "Frati de Vita" alaturi de fratele sau, Adrian Paduraru, a infiintat Legatul Bucuresti al OEVE, fiind Judex.

#cel mai bun vin, #cel mai bun vin Romania, #cum alegi un vin bun , #Stil de viata