Timpul, ca un Fond European: Invata sa-ti faci propriul Life Management

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 00:00
3693 citiri
Timpul, ca un Fond European: Invata sa-ti faci propriul Life Management
Foto: Alin Comsa (Arhiva personala)

Daca am putea vedea timpul, cel mai probabil ne-am speria realizand cat de repede trece. Si, in plus, nu poate fi oprit. Asa ca, in loc sa faci tot felul de incercari de "Time Management", de ce nu ai incerca mai degraba sa urmaresti cateva reguli de "Life Management"?

Asta pentru ca e mult mai important sa constientizezi valoarea timpului tau si sa incerci sa-l petreci la cea mai inalta calitate.

Alin Comsa, unul dintre fondatorii Self Trust Academy, vorbeste pentru Business24 despre timp pe care ne invita sa il privim crud, ca pe un "Fond European".

"Iti este pus la dispozitie, iar daca il folosesti sau nu este alegerea ta. Insa, odata trecut, nu mai poate fi recuperat si nici nu se reporteaza", explica expertul in domeniul vanzarilor, axat pe dezvoltare personala si leadership.

V-ati specializat pe coaching in domeniul financiar-bancar, un domeniu care nu permite timpi morti sau momente de relaxare pentru a gasi inspiratia. De ce v-ati orientat tocmai catre acest domeniu atat de provocator?

Cred ca intr-un fel sau altul orice domeniu este provocator. Este adevarat ca dupa 2009 mediul financiar a devenit foarte provocator.

Conditiile social-economice de dupa criza au facut ca, in special bancile si activitatea bancara, sa fie foarte afectate. In aceste conditii, este evident ca fiecare informatie si fiecare comportament au devenit cu atat mai importante.

Se spune ca cine s-a oprit din invatat s-a oprit, de fapt, din evolutie. In mediul bancar am invatat sa pretuiesc timpul si sa nu imi permit sa-l pierd.

Paradoxal, tocmai faptul ca am inteles ca nu imi pot permite timpi morti mi-a dat inspiratie. Inspiratia exista, dar trebuie sa te gaseasca muncind, spunea marele Picasso. Relaxarea vine din faptul ca facem lucrurile bine.

Mediul bancar contemporan permite/cere accesarea unor noi strategii, care au in vedere mai mult ca oricand relatia cu clientul - atat clientul extern, cat si cel intern.

Se vorbeste tot mai mult in ultima perioada despre Time Management, insa dumneavoastra veniti cu o noua propunere: ideea de Life Management pentru a folosi timpul cu inteligenta. Puteti dezvolta si pentru cititorii nostri acest concept?

Da. Ideea este, in fond, foarte simpla. Mi-am dat seama ca, de multe ori, se intampla sa ating tintele si sa nu ma simt tocmai implinit.

Mi se intampla sa duc la bun sfarsit un obiectiv si sa nu fiu totusi multumit. Doua lucruri sunt importante in viata - sa atingi obiectivele si sa te bucuri de ele. Doar cei intelepti il fac pe al doilea - Seneca.

Mi-am pus intrebarea de ce uneori nu ne bucuram de ceea ce am obtinut - in masura in care obtinem ceea ce am stabilit sa obtinem.

Raspunsul este dat de ideea conform careia obiectivul setat si atins nu era ceea ce ne interesa cu adevarat. Hotaram fara sa stam prea mult pe ganduri ce vrem - o casa, bani, o masina etc.

Pentru a vedea cu adevarat ce este important pentru tine, este nevoie de timp si introspectie. Este nevoie sa intelegi foarte bine ce vrei cu viata ta - numai asa vei putea descoperi ceea ce te va face sa te simti implinit.

Mai mult, time management nu exista, in masura in care timpul nu poate fi reorganizat.

Dar putem organiza activitatile si actiunile noastre. Avem atata viata cat timp avem si avem timp cat inca suntem in viata. Este important cum iti organizezi orarul de zi cu zi, dar si mai important este felul in care iti organizezi viata - felul in care iti faci propriul Life Management.

Dar pentru a face Life Management este nevoie sa descoperi ce este cu adevarat important in viata ta, care sunt valorile tale si ce anume te face sa fii fericit intr-un final. Doar asa poti ajunge sa te bucuri de ce ai abtinut.

Spuneti-ne mai multe despre "pacatul de a pierde timpul".

Dupa cum spuneam si mai devreme, avem atata timp cat viata avem. Daca am considera timpul ca pe o resursa atunci am putea crede ca fiecare secunda dintr-o zi este o oportunitate pentru a face ceva care sa ne implineasca.

Asadar, avem 86 400 de oportunitati pe zi. Sunt multe daca le contabilizam asa - doar ca fiecare secunda care trece este de nerecuperat.

Fie ca o folosim, fie ca nu. Este ca o risipa care, pierduta in van, nu aduce niciun beneficiu.

Viata este un dar de pret - unii dintre noi consumam timpul/viata fara sa ne dam sanse de folosi aceasta resursa care doar pare abundenta. Adevarul este ca e finita - si cu fiecare secunda consumata fara tinta nu facem decat sa pacatuim fata de noi insine.

Propuneati o tehnica extrem de interesanta de a vizualiza, efectiv, timpul ramas din viata noastra... Ne-ar placea sa o prezentati din nou si pentru publicul nostru.

Exercitiul este destul de dur si recunosc faptul ca uneori impactul este destul de puternic asupra celor care-l fac. Am observat ca unul dintre motivele pentru care nu suntem stresati ca timpul (ne) trece este legat de faptul ca timpul este invizibil. Daca am vedea scurgerea timpului, daca l-am percepe vizual, poate ca am intelege mai bine ca aceasta resursa functioneaza ca un Fond European.

Iti este pus la dispozitie, iar daca il folosesti sau nu este alegerea ta. Insa, odata trecut, nu mai poate fi recuperat si nici nu se reporteaza.

Te invit la un exercitiu care te-ar putea ajuta sa percepi vizual timpul

- ia un metru de masurare confectionat din hartie - gasesti un astfel de metru la Ikea - e gratis: ). Sau pur si simplu ia o foaie de flip chart si deseneaza un metru - 100 de cm - pe care mai apoi sa-l decupezi, astfel incat sa ai un metru din hartie. Te rog parcurge acum urmatorii pasi:

1. Rupe metrul la numarul ce reprezinta varsta pe care o ai acum - indeparteaza partea rupta, aceasta reprezinta timpul care a trecut, nu mai poate fi recuperat.

2. Indoaie metrul tau la cifra 78 (daca esti femeie) sau la cifra 71 (daca esti barbat) - aceasta este speranta medie de viata. Bineinteles ca poate fi mai mare sau mai mica - sunt lucruri care nu depind exclusiv de noi.

3. Uita-te la bucata de hartie ramasa. - poti vedea cat timp mai ai! - iar acest timp incepe acum!

Se poate aplica aceeasi tehnica si pentru organizarea timpului dintr-o zi sau o saptamana de lucru, sau poate chiar pana la un deadline. Daca nu, ce alta tehnica propuneti?

Sigur ca se poate aplica la scara mai mica sau mai mare - ceea ce este foarte important, covarsitor ca importanta este, insa, sa descoperi ceea ce este important sa faci. Apoi, este nevoie sa se respecte urmatorii pasi:

1.Determina care sunt acele activitati care iti aduc atingerea obiectivului

2.Petrece timp pe acele activitati

Cei mai multi dintre noi sunt foarte buni la punctul unu si raman corigenti la punctul doi.

Adevarul este ca punctul doi este cel mai important si, fara acest punct, indiferent de cat de bine ai determinat care sunt actiunile care iti aduc succes - daca nu faci nimic in directia aceea, rezultatul va fi egal cu zero.

Va propun sa incercam sa ne imaginam un caz: Antreprenor sau manager cu multe responsabilitati, deadline-uri, sedinte, negocieri cu potential de a genera stres, dar si cu o familie - sotie, doi copii - care cer, implicit, timp si atentie. Simpla impartire intre aceste doua lumi pare extrem de dificila, unde mai punem la socoteala necesitatea unor activitati fizice care sa il pastreze sanatos? Cum trebuie sa faca subiectul in cauza pentru a-si gestiona actiunile si prioritatile in mod eficient?

Aici este vorba despre felul in care ne raportam la activitatea nostra de zi cu zi. Este o mare diferenta intre a avea un serviciu, o cariera sau o activitate vocationala.

Un lucru e clar - in oricare dintre circumstante este nevoie sa dam timp. In plus mai este nevoie sa dam energie, interes, pasiune.

Cu cat dam mai mult, cu atat primim mai mult - pe langa salariu - recunoastere, respect, auto-realizare.

Pentru un om descris de dvs mai sus se potriveste mai degraba situatia de cariera sau chiar vocatie. Intotdeauna imi sfatuiesc cursantii sa stabileasca in primul rand care dintre cele trei ipostaze li se potriveste cel mai mult.

Dupa ce stabilesc ce fel de activitate intreprind, este nevoie de ceea ce poarta numele de ecologia schimbarii. Este vorba despre intelegerea si asumarea consumului de timp pe care esti gata sa-l faci pentru a-ti atinge obiectivele.

De preferat este ca aceasta ecologizare a demersului spre realizarea tintelor, sa fie facuta impreuna cu partenerul de viata, cu familia.

Cu cat cei din jur vor intelege mai bine ce vrei sa faci, cu atat iti va mai usor sa obtii rezultatul dorit.

Ne ajuta tehnicile de Life Management sa ne programam si sa respectam si cateva vacante binemeritate pe an?

Clar. Una dintre cerintele cursului de Life Management este legata de intelegerea faptului ca pentru a darui ceva este nevoie sa ai ceva.

Daca nu ai liniste, relaxare timp de odihna de unde vei putea sa dai coerenta, stabilitate si claritate proiectelor tale?

Da, in cursul de Life Management aratam cursantilor cat de important este sa-ti gasesti timp pe care sa-l aloci relaxarii si vacantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Alin Comsa Life Management, #Life Management, #time management , #Stil de viata