A fost descoperita Santa Maria, corabia lui Cristofor Columb

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 13:48
5236 citiri
A fost descoperita Santa Maria, corabia lui Cristofor Columb

Un istoric american pasionat de explorari marine sustine ca a gasit in Caraibe ramasitele corabiei cu panze Santa Maria a lui Cristofor Columb, una dintre cele trei ambarcatiuni folosite de acesta in 1492 in periplul care l-a dus catre descoperirea Americii.

Exporatorul american Barry Clifford sustine ca a gasit resturile navei esuate la 25 decembrie 1492 la sapte kilometri de insula denumita de explorator Hispaniola si ca acestea ar putea fi scoase la suprafata in mai putin de un an, precum si ca ar putea sta la baza unui nou muzeu in Haiti, dupa cum semnaleaza miercuri cotidianul El Mundo.

'Santa Maria' a esuat pe nisip in apropierea insulei Hispaniola, insa locul exact al naufragiului a ramas o enigma pentru istorici. Navigatorul Columb arata in jurnalul sau ca a folosit o parte din lemnul ambarcatiunii pentru a construi prima colonie spaniola, denumita Fuerte de Navidad, insa indica de asemenea faptul ca resturile corabiei ramasesera in golful din apropiere la cateva zile dupa naufragiu.

Barry Clifford explica faptul ca acesta a fost motivul pentru care a decis sa exploreze fundul marii, in cautarea ramasitelor corabiei lui Columb. El spune despre sine ca nu este arheolog, ci explorator marin si ca nu si-a propus sa pastreze ceea ce ar putea gasi, ci sa scoata resturile corabiei din apa si sa le expuna intr-un muzeu care sa ajute economia din Haiti. "Toate informatiile geografice si legate de topografia si arheologia submarina sugereaza faptul ca este vorba de cunoscuta corabie a lui Columb", sustine el.

Pasionat din copilarie de cautarea de comori, Clifford este de meserie istoric si detine o companie mica de constructii, cu ale carei profituri reuseste sa-si finanteze explorarile marine. La sfarsitul anilor 70, Clifford a scos din largul coastelor orasului britanic Plymouth o barca din secolul 18 si apoi a gasit resturile unei cunoscute ambarcatiuni de pirati, 'Whydah', care naufragiase in 1717 in largul statului american Massachusetts.

A reusit astfel sa recupereze pana la 200.000 de obiecte, printre care 10.000 de monezi care sunt expuse itinerant si intr-un muzeu din Provincetown.

#corabie Cristofor Columb, #corabia Santa Maria, #Cristofor Columb , #Stiri Lifestyle