Agentia Spatiala Europeana pregateste o noua racheta. Cine sunt principalii finantatori ai proiectului

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:33
1953 citiri
Agentia Spatiala Europeana pregateste o noua racheta. Cine sunt principalii finantatori ai proiectului
Foto: scientia.ro

Tarile membre ale Agentiei Spatiale Europene (ESA), reunite la nivel de ministri in Luxemburg, au ajuns marti la 'un acord istoric' vizand construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma sa intre in functiune incepand din anul 2020, transmite EFE, pe baza anuntului facut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumatate din aceasta suma este destinata rachetei Ariane 6 si cuprinde si constructia unui cosmodrom la Kourou, in Guyana franceza, informeaza AFP.

Scopul acestui ambitios proiect este acela de a face fata concurentei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete, transmiteAgerpres.

'Este un succes, as indrazni chiar sa spun ca este un mare succes', a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA.

Acordul a fost obtinut dupa mai multe luni de negocieri in cadrul ESA, in special intre Franta si Germania, care vor fi principalii contributori la realizarea proiectului. Franta s-a angajat sa asigure 52 %, iar Germania 22 % din costurile necesare pentru Ariane 6, care va inlocui in 2020 actuala racheta Ariane 5. Intrata in uz in 1996, aceasta a realizat cu succes pana in prezent 62 de misiuni.

Ariane 5 a reusit sa acapareze 50 % din piata in sectorul lansarilor de sateliti, dar suprematia ei este amenintata de racheta Falcon de la firma americana SpaceX.

Racheta Ariane 6 va fi construita pe baza de module in doua variante: una mai usoara, cu doua propulsoare, si o alta mai grea, cu patru propulsoare. Noua racheta va fi adaptata cerintelor institutionale (sateliti stiintifici, sonde spatiale etc), precum si zborurilor comerciale (sateliti de telecomunicatii, televiziune s.a.m.d.).

ESA este o organizatie internationala cu sediul la Paris, formata din 20 de tari membre - Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania si Suedia. Estonia, Letonia, Slovenia si Ungaria au statut de 'state europene cooperante'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#construirea rachetei Ariane 6, #racheta Ariane 6 functiune , #Stiri Lifestyle