Aparatul cu care au fost realizate primele fotografii cu Terra vazuta din spatiu, scos la licitatie

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 09:30
1383 citiri
Aparatul cu care au fost realizate primele fotografii cu Terra vazuta din spatiu, scos la licitatie
Foto: timetv

Aparatul de fotografiat - un model Hasselblad - cu care au fost realizate primele imagini ale Terrei vazute din spatiu va fi scos la vanzare in luna noiembrie in Statele Unite ale Americii in cadrul unei licitatii unde ar putea fi achizitionat cu peste 100.000 de dolari.

Licitatia este organizata de casa RR Auction si va avea loc la Boston Gallery pe 13 noiembrie, informeaza dailymail.co.uk, pitat de Mediafax.

In octombrie 1962, astronautul american Walter Marty Schirra Jr. (Wally Schirra, dupa cum ii spuneau apropiatii, n.r.) a realizat primele imagini cu Terra vazuta din spatiu.

El a folosit o camera fotografica Hasselblad cu lentile Zeiss si a facut o serie de imagini in timpul misiunii spatiale Mercury-Atlas 8 (MA-8).

Astronautul american a ales modelul Hasselblad datorita calitatii superioare a acestuia.

In prezent, compania Hasselblad continua sa produca aparate si camere fotografice si are sediul in orasul suedez Göteborg.

Aparate din aceeasi gama au fost folosite si in misiunile din programul spatial american Apollo, in timpul caruia oamenii au reusit sa ajunga pentru prima data pe Luna.

Aparatul, cumparat de la magazin

Wally Schirra a cumparat el insusi acest aparat dintr-un magazin din Houston in 1962, iar acesta a fost apoi adaptat de inginerii de la NASA pentru misiunea spatiala MA-8.

MA-8 a fost cea de-a cincea misiunea spatiala americana cu un echipaj uman la bord. Wally Schirra a inconjurat Terra de sase ori la bordul capsulei Sigma 7, in timpul unui zbor orbital care a durat noua ore, lansat pentru a testa capacitatile tehnice ale vehiculului spatial.

In timp ce inconjura Terra pentru a treia oara, astronautul american a facut cateva fotografii deasupra Californiei, iar in timpul celei de-a sasea orbite, a fotografiat America de Sud.

Desi imaginile sale nu sunt la fel de faimoase precum cele care au surprins rasaritul Soarelui vazut din spatiu - realizate de William Anders in 1968 in misiunea Apollo 8 -, ele au pus bazele fotografiilor spatiale si au schimbat pentru totdeauna perceptia pe care oamenii o au despre planeta noastra.

Walter Marty Schirra Jr. s-a nascut pe 12 martie 1923 si a murit pe 3 mai 2007.

A fost ofiter in marina americana, aviator, inginer in industria aeronautica si pilot de teste, dar, mai ales, unul dintre cei sapte astronauti alesi pentru Project Mercury, primul program spatial al Statelor Unite.

A efectuat sase rotatii in jurul Terrei, in timpul misiunii sale Mercury-Atlas 8, care a avut o durata de noua ore, pe 3 octombrie 1962.

Acea capsula spatiala a atins o viteza de 28.255 kilometri pe ora si o altitudine de 282 de kilometri.

Prin aceasta reusita, el a devenit cel de-al noualea pamantean care a condus cu succes o capsula in spatiu.

De asemenea, a fost primul pamantean care a ajuns in spatiu de trei ori si singurul om din lume care a facut parte din misiunile spatiale Mercury, Gemini si Apollo.

In luna martie, singurul aparat de fotografiat folosit in cadrul misiunilor spatiale Apollo de pe Luna care a fost readus de NASA pe Terra a fost vandut la licitatie, la Viena, cu suma de 550.000 de euro.

#Terra spatiu, #fotografii Terra, #aparat fotografii Terra , #Stiri Lifestyle