Arta traditionala a sticlei din Romania, in pericol de disparitie

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 10:56
1957 citiri
Arta traditionala a sticlei din Romania, in pericol de disparitie

Romania este renumita in lumea intreaga pentru obiectele sale artizanale din sticla delicate care pot fi gasite in magazine exclusiviste precum Harrods din Londra sau Neiman Marcus din Statele Unite. Cu toate acestea, mesterii sticlari se tem ca arta lor va disparea din cauza ca nu exista suficienti tineri care sa doreasca sa lucreze in aceasta industrie, informeaza marti site-ul euronews.com.

O echipa a Euronews a vizitat o fabrica de la periferia Bucurestiului care functioneaza din 1922. Echipa sa, formata din zece mesteri sticlari, este mandra sa continue traditia sticlariei.

Desi cererea la nivel mondial de sticla din Romania este mare, managerul fabricii, Petru Stefanescu, a declarat ca este greu sa convinga tineri sa intre in acest domeniu: "Incercam sa atragem tineri prin povestile noastre, prin ceea ce facem. Insa foarte putini dintre ei sunt cu adevarat interesati de aceasta meserie. Tinerii din ziua de astazi nu mai sunt interesati de mestesuguri. In plus, nu exista politici care sa-i incurajeze pe tineri sa aleaga astfel de meserii in Romania", a spus Petru Stefanescu.

Stefan, unul dintre angajatii fabricii, lucreaza in industria sticlariei de 60 de ani. Tuburile din sticla cu care lucreaza sunt importate din Germania si Cehia. Ele sunt topite la o temperatura de 1.600 de grade Celsius si transformate in candelabre, sfesnice, pahare si ceainice.

Un alt angajat, Ionut, in varsta de 27 de ani, este considerat un incepator in acest domeniu, desi are 10 ani de experienta. El s-a aflat intr-un grup de studenti alesi chiar de managerul companiei.

Pana acum, criza economica din Europa a ocolit industria sticlei din Romania. Anul trecut, mica fabrica romaneasca de la periferia capitalei a avut o cifra de afaceri de 400.000 de euro. Exista insa temeri ca daca nu se va face nimic pentru a atrage tineri in acest domeniu, industria sticlei din Romania ar putea fi sortita disparitiei.

#arta sticlei, #Romania arta sticlei , #Stiri Lifestyle