Bucurestiul a urcat 10 locuri in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati

Joi, 10 Iulie 2014, ora 10:00
1703 citiri
Bucurestiul a urcat 10 locuri in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati

Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 159 in topul mondial pe 2014 al oraselor in care nivelul de trai pentru expati este considerat ieftin, in crestere cu 10 locuri fata de pozitia 169 ocupata anul trecut.

Capitala Angolei, Luanda, este pentru al doilea an la rand cel mai scump oras din lume, urmat de un alt oras african - N'Djamena, capitala Ciadului, releva studiul privind costul vietii elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicitatii joi. La polul opus, cel mai ieftin oras pentru expati este Karachi din Pakistan.

"Desi Luanda si N'Djamena sunt orase relativ ieftine, ele sunt destul de scumpe pentru expati deoarece bunurile importate sunt produse de lux", a declarat Ed Hannibal, partener la Mercer. "De asemenea, gasirea unor locuinte care sa satisfaca standardele expatriatilor poate fi dificila si costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orase africane ocupa pozitii fruntase in clasamentul nostru", adauga Ed Hannibal.

La nivel general, topul celor mai scumpe 10 orase din lume este dominat de Asia si Europa. Dupa Luanda si N'Djamena urmeaza in ordine: Hong Kong, Singapore, Zurich, Geneva, Tokyo, Berna, Moscova si Shanghai. Mercer precizeaza ca orasele din Europa Occidentala au urcat in clasament in principal datorita aprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul oraselor din Marea Britanie si Germania, Glasgow (108) urcand 49 de locuri comparativ cu 2013, in timp ce Aberdeen (94) si Birmingham (90) au urcat 34, respectiv 35 de locuri. Munchen (55) a urcat 26 de locuri fata de anul trecut, Frankfurt (59) a urcat 24 de pozitii, iar Berlin (68) a urcat 31 de locuri. Si alte orase din Europa au devenit mai scumpe pentru expati comparativ cu anul trecut, Paris (27) a urcat zece locuri, Milano (30) a urcat 11 pozitii, Roma (31), in crestere cu 13 locuri si Viena (32), in crestere cu 16 locuri.

Studiul Mercer acopera 211 orase de pe cinci continente si masoara costul comparativ a peste 200 elemente din fiecare loc, incluzand transportul, alimentele, imbracamintea, bunurile de uz casnic si agrementul. Costul locuintelor este, de asemenea, inclus si, deoarece adesea reprezinta cea mai mare cheltuiala a celor care se stabilesc in alta tara, joaca un rol important in stabilirea pozitiilor ocupate de orase.

Analiza Mercer privind costul vietii este cel mai cuprinzator din lume si are rolul de a asista companiile multinationale si guvernele in stabilirea alocatiilor compensatorii pentru angajatii lor. Orasul New York este utilizat ca oras de referinta si toate orasele sunt comparate pe baza acestuia, iar miscarile valutare sunt masurate pe baza dolarului american.

#orase scumpe expati, #top orase scumpe Europa, #nivel tari expati , #Stiri Lifestyle