Cabaretul Moulin Rouge a sarbatorit implinirea a 125 de ani de activitate

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:45
1370 citiri
Cabaretul Moulin Rouge a sarbatorit implinirea a 125 de ani de activitate
www.hotnews.ro

Cabaretul Moulin Rouge, amplasat in animatul cartier Pigalle din Paris, leagan al French Cancan-ului imortalizat de pictorul Henri de Toulouse-Lautrec, a sarbatorit luni implinirea a 125 de ani de activitate, afisand in plina criza a industriei de divertisment o sanatate insolenta.

In culisele cabaretului parizian, portrete ale celebrelor sale dansatoare Mistinguett, La Goulue, La Mome Fromage si Nini Pattes en l'air continua sa aduca noroc urmaselor lor, informeaza Mediafax.

Cu un grad de ocupare de 97%, deschis 365 de seri pe an si cu ajutorul celor doua show-uri zilnice (de la ora 21.00 si de la ora 23.00), care atrag 1.800 de spectatori, Moulin Rouge, decanul de varsta al cabaretelor franceze, nu cunoaste experienta crizei.

Unul dintre cele mai fotografiate simboluri franceze si pariziene alaturi de turnul Eiffel, palatul Versailles si Disneyland Paris, cabaretul Moulin Rouge primeste 600.000 de spectatori pe an, iar jumatate dintre ei sunt turisti straini, in special chinezi, rusi si americani.

Anul trecut, cifra de afaceri a cabaretului, care are 450 de angajati, a fost de 65 de milioane de euro.

In fiecare seara, magia renaste cu un spectacol de revista traditional, marcat de pene si strasuri, care celebreaza frumusetea celor 60 de "Doriss Girls", dansatoarele de la Moulin Rouge de 14 nationalitati diferite, care sunt obligate sa detina o diploma in dans clasic si sa aiba o inaltime de cel putin 175 de centimetri.

Cei 20 de "Doriss Boys" care le insotesc pe scena, alaturi de 10 artisti specializati in exercitii de forta, acrobati si jongleri, in timpul celor mai spectaculoase numere din show-uri, trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 185 de centimetri.

Exigente mari pentru balerinele care doresc sa urce pe scena

De mai multe ori pe an, mult asteptatele sesiuni de angajare la Moulin Rouge atrag zeci de candidate, selectionate riguros de directoarea trupei de balet, Janet Pharaoh.

Timp de doua ore, in decorul Belle epoque al uriasei sali centrale de la Moulin Rouge, pasari ale paradisului, gorgone si alte creaturi fantastice se lupta intr-o piscina cu cinci pitoni adevarati, dar si cu pirati, clovni foarte sexy si femei-animal, invitandu-i pe spectatori la Balul guvernatorului, in arena, intr-un templu hindus, inainte de a "retrai" eliberarea Parisului, cu ocazia unui omagiu adus femeilor, pe ritmuri de java si jazz. Fiecare tablou celebreaza iubirea.

Punctul culminant al spectacolului "Feerie" este un numar impecabil de French Cancan, cu jupoane dezvelite asa cum se cuvine, in ritmul strigatelor scoase de "Doriss Girls", cu picioarele in aer. "Acesta este singurul, unicul, originalul French Cancan", spune Jean-Jacques Clerico, directorul de la Moulin Rouge, a carui familie a condus insa mult timp asupra celuilalt mare cabaret parizian, Le Lido.

Moulin Rouge si-a deschis portile pe 6 octombrie 1889. Foarte repede, cabaretul a devenit un loc de atractie principal pentru viata de noapte pariziana. Parizienii au descoperit, cu admiratie, indraznetul cadril cu picioarele ridicate, un dans ce dezvaluie jupoanele, pe care Charles Morton l-a denumit "French Cancan", care necesita insa calitati artistice si fizice deosebite.

Succesul a fost atat de mare incat Edward al VII-lea, print de Wales, s-a aflat in sala, pe 26 octombrie 1890. Dezvelindu-si jupoanele, celebra dansatoare La Goulue i se adreseaza chiar in mijlocul spectacolului: "Hei, Wales, vrei sa platesti tu sampania?".

Trei ani mai tarziu, printre alte extravagante, Balul Quat'z'arts, cu dansatoarele sale goale, a parafat renumele international al cabaretului Moulin Rouge. Dupa cineastul John Huston, in 1952, regizorul Baz Luhrmann a adus pe marele ecran, in 2001, extraordinara istorie a celebrului cabaret, cu Nicole Kidman in rolul Satine, una dintre marile dansatoare din spectacolele de revista din Belle Epoque.

Mistinguett, Edith Piaf, Maurice Chevalier, Yves Montand, Liza Minnelli, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra si chiar La Toya Jackson, o efemera atractie pentru turisti in anii '90, au evoluat pe scena cabaretului Moulin Rouge in cadrul unor spectacole de gala.

Fondatoarea companiei de balet a cabaretului a murit in acest an

Fara a programa un show special, a 125-a aniversare a cabaretului a fost umbrita de decesul, in aceasta vara, la 87 de ani, a lui Doris Haug, directoarea trupei de balet de la Moulin Rouge din 1957 si fondatoarea companiei de balet a cabaretului. Dansatoarele sale, "Doriss Girls", i-au adus un ultim omagiu saptamana trecuta in cadrul unei ceremonii religioase speciale, organizata in Montmartre.

Cabaretul Moulin Rouge, in cifre si detalii insolite:

- 6 octombrie 1889: inaugurarea oficiala a cabaretului Moulin Rouge, supranumit "palatul dansului si al femeii"

- 600.000 de spectatori pe an, doua spectacole pe seara, sapte zile din sapte

- 50% sunt clienti francezi, 50% sunt straini (in principal chinezi, rusi si americani)

- capacitate de 900 de locuri

- 450 de angajati si artisti dintre care 80 dansatori (60 Doriss Girls si 20 Doriss Boys de 14 nationalitati) si 120 maestri de sala, sefi de servire si chelneri (cea mai mare echipa de servire din Franta)

- cifra de afaceri de 65 de milioane de euro in 2013

- investitie de 8 milioane de euro pentru crearea spectacolului de revista "Feerie"

- 1.000 de costume cu pene, strasuri si paiete, reinnoite cu regularitate

- 800 de perechi de pantofi cu marimi de la 37 la 46, creati pe masura

- 40 de tone de apa intr-un acvariu urias cu 5 pitoni adevarati

- 240.000 de sticle de sampanie pe an (primul client pe plan mondial pentru producatorii de sampanie, din afara lanturilor mari de distributie)

Recorduri mondiale stabilite de trupa de dansatori de la Moulin Rouge, certificate de Guinness Book:

- cel mai mare numar de batai din picioare (720) in 30 de secunde, record stabilit de 30 dansatoare de French Cancan

- cel mai mare numar de spagate de French Cancan in sarituri consecutive: 62 in 30 secunde, executate de 30 de dansatoare

- recordul de piruete pe sol legate in 30 de secunde cu 34 de spagate in plina rotatie, figura de dans denumita "serpilliere"

#Cabaretul Moulin Rouge, #sarbatoare Cabaretul Moulin Rouge , #Stiri Lifestyle