Castelul Bran a fost scos la vanzare

Luni, 12 Mai 2014, ora 13:13
1745 citiri
Castelul Bran a fost scos la vanzare

Castelul Bran, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, a fost scos la vanzare de proprietarii sai, Dominic, Maria Magdalena si Elizabeth de Habsburg.

Publicatia britanica The Telegraph sustine ca aceasta nu va fi o tranzactie imobiliara traditionala, clasica, intrucat reprezentantii firmei imobiliare nu au pus semnul "De vanzare" in fata castelului, iar proprietarii acestuia prefera sa actioneze cu discretie si sa analizeze ofertele primite inainte de a alege ei insisi cumparatorul pe care il considera cel mai potrivit.

"Daca cineva ne va face o oferta rezonabila, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei si vom analiza cu seriozitate propunerea", a declarat Mark Meyer, de la firma de avocatura Herzfeld and Rubin, potrivit Mediafax.

Actualii proprietari administreaza castelul si, potrivit publicatiei britanice, o fac destul de bine.

Castelul, vizitat anual de peste jumatate de milion de turisti

In fiecare an, aproximativ 560.000 de persoane platesc aproximativ 5 euro pentru a vizita aceasta fortareata. Problema este ca cei trei proprietari au trecut deja de varsta de 70 de ani si nu mai au nici timpul, nici energia necesara pentru a se ocupa de administrarea si modernizarea Castelului Bran.

Cea mai mare problema este lipsa toaletelor si a salilor de baie. Acestea sunt oferite vizitatorilor intr-o zona aflata langa castel. Baile si toaletele au existat in structura rezidentiala, dar au fost eliminate de regimul comunist. Un drum aglomerat care trece chiar pe langa castel este un alt dezavantaj potential.

"Arhiducele Dominic si surorile sale tin foarte mult la castel, iar acesta se afla acum intr-o forma mult mai buna decat atunci cand era administrat de guvern", a declarat Mark Meyer. "Scopul este de a duce intregul complex la un nou nivel, de a redirectiona drumul si de a face din Bran o destinatie de vacanta, acel fel de loc in care oamenii pot sa stea pentru doua sau trei zile", a adaugat Meyer.

"Exista suficient teren in jur pentru a construi si un mic hotel. Acum instalam un ascensor din sticla, care ii va duce pe turisti pana la un tunel sapat in munte, unde vor vedea un spectacol de lumini despre Dracula si despre intreaga istorie a locului", a mai spus acesta.

"De aceea, ne-ar placea ca oricine va cumpara castelul sa continue sa il utilizeze ca pe o destinatie turistica. Acesta nu este doar un monument national, este cea mai mare si cea mai semnificativa atractie din Romania", a adaugat Mark Meyer.

Familia Habsburg spera ca proprietatea lor sa atraga investitori care doresc sa transforme incasarile destul de modeste din prezent - care au la baza mitul vampirului Dracula - intr-un flux constant de venituri turistice.

Guvernul putea sa cumpere castelul cu 80 de milioane de dolari

Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului Romaniei posibilitatea de a cumpara Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.

Vorbind despre valoarea castelului, Mark Mayer a refuzat sa avanseze o cifra estimativa: "Trebuie sa va amintiti ca acest castel reprezinta istoria adevarata. Nu avem nevoie de oameni care sa mearga pe aici in costume de epoca. Locul vorbeste de la sine. In prezent, el genereaza un profit mic, dar, daca ajunge in mainile potrivite, are potentialul de a genera venituri mult mai mari decat putem sa ne imaginam".

Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg in 2009, dupa ce reprezentantii Muzeului Bran si ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Monumentul istoric, redeschis oficial in iunie 2009

Arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat in continuare ca pe o importanta atractie turistica a Romaniei.

In urma restituirii Castelului Bran mostenitorilor, au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani.

#Castelul Bran Romania, #vanzare Castelul Bran , #Stiri Lifestyle