Ce efecte poate avea frica de esec si cum scapi de aceasta

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 08:33
1363 citiri
Ce efecte poate avea frica de esec si cum scapi de aceasta
Foto: Delia Bebi

Ai avut vreodata momente cand ti-a fost teama ca nu vei reusi, incat nici macar nu ai mai incercat? Sau poate te-ai auto-sabotat incercand sa treci la actiune, dar subminand propriile eforturi, fapt care intr-adevar a determinat esecul in realitate?

Cred ca multi am trecut cel putin o data in viata printr-o astfel de situatie, deloc constructiva, astfel incat acest articol isi propune sa descrie manifestarile, efectele si solutiile pentru frica de esec, care poate fi paralizanta de multe ori si te poate impiedica sa profiti de oportunitati.

Fiecare om are propria sa definitie despre ce inseamna esecul: cineva poate interpreta ca esecul inseamna lipsa unei anumite sume de bani sau o relatie nedorita, altcineva se poate referi la un esec atunci cand nu a putut tine o dieta. Este important sa intelegi propria definitie a esecului, ca sa poti lucra cu tine si sa depasesti propriile limite.

Daca la un moment dat in viata ta ai trecut printr-un eveniment traumatic sau daca ai avut o familie foarte critica si autoritara, este foarte probabil ca acestea sa fie cauzele fricii tale de esec, fiindca oamenii pastreaza emotiile trecute sub diferite forme.

Intr-un fel suntem rezultatul unor experiente trecute si pe masura ce devenim constienti de asta putem si sa schimbam abordarea cu una mai optimista.

Daca experimentezi si tu frica de esec este posibil sa te regasesti in cele de mai jos:

- Evitarea sa te implici in situatii noi sau complexe;

- Te auto-sabotezi prin a amana ceea ce trebuie sa faci;

- Esti perfectionist - vrei sa incerci doar acele lucruri despre care stii ca le poti face corect si cu succes pana la final.

Cum depasesti teama de esec

Aminteste-ti ca orice ai incerca nou va exista mereu sansa ca tu sa esuezi, dar daca interpretezi ca un esec poate fi o oportunitate de invatare, pentru a nu mai repeta aceleasi greseli pe viitor, este mult mai constructiv.

Invata sa gandesti pozitiv, prin a privi lucrurile inconfortabile sau negative dintr-o perspectiva care sa te ajute. In loc sa intri in rolul de victima alege sa te gandesti la ce poti invata din ceva ce nu ti a iesit.

Fa-ti un plan cu posibilele situatii care vor rezulta dintr-o incercare si pregateste-te pentru fiecare din aceste scenarii. Oamenii se simt mai bine cand considera ca au controlul asupra unei situatii, iar daca tu ai un plan A, B si C, te vei simti mult mai in siguranta.

Stabileste-ti niste obiective intr-o anumita limita de timp, apoi taie de pe lista ce ...citeste mai departe despre "Ce efecte poate avea frica de esec si cum scapi de aceasta" pe Ziare.com

#Frica de esec, #efecte frica de esec, #solutii frica de esec , #Stiri Lifestyle