Cel mai prestigios premiu din lume pentru arhitectura merge catre japonezul Toyo Ito

Luni, 18 Martie 2013, ora 11:42
2069 citiri
Cel mai prestigios premiu din lume pentru arhitectura merge catre japonezul Toyo Ito

Premiul Pritzker pe 2013, cea mai prestigioasa recompensa din domeniul arhitecturii, a fost decernat, duminica, arhitectului japonez Toyo Ito, care a conceput un numar mare de cladiri inovatoare, a anuntat Peter Palumbo, presedintele fundatiei Hyatt, care acorda acest premiu.

"Pe parcursul intregii sale cariere, Toyo Ito a creat un ansamblu de opere care combina inovatia conceptuala cu o serie de constructii realizate superb", a declarat Peter Palumbo, intr-un comunicat care a anuntat invingatorul editiei din 2013 a concursului pentru premiul Pritzker, considerat un echivalent al premiului Nobel pentru arhitectura, relateaza AFP.

Presedintele juriului a laudat "talentul unic al acestui profesionist", care a creat "o arhitectura extraordinara timp de peste 40 de ani", ce include biblioteci, case, parcuri, teatre, magazine, imobile de birouri si diverse pavilioane.

Toyo Ito, in varsta de 71 de ani, este cel de-al saselea japonez care castiga acest trofeu prestigios. El isi va primi premiul la o ceremonie care va avea loc pe 29 mai, in orasul american Boston.

Premiul Pritzker, potrivit reprezentantilor fundatiei, "onoreaza in fiecare an un arhitect in viata, a carui opera construita dovedeste calitati precum viziune, angajament si talent, care a adus o contributie importanta si constanta la dezvoltarea umanitatii si la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice".

Procedura de nominalizare si de desemnare a castigatorilor este similara celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit careia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni si arhitecti" pot sa propuna fundatiei liste cu candidati.

Juriul, alcatuit din sapte persoane, in principal arhitecti, dar si profesori universitari si istorici, ia o decizie in urma unor deliberari si a votului secret.

Primul premiu a fost acordat americanului Philip Johnson. Arhitectii elvetieni Jacques Herzog si Pierre de Meuron, care au proiectat Stadionul Olimpic din Beijing, au impartit acest premiu in 2001. Castigatorul din 2012 a fost arhitectul chinez Wang Shu.

#premiu Pritzker 2013, #premii arhitectura, #premiu Pritzker Toyo Ito, #laureati Pritzker , #Stiri Lifestyle