Cum sarbatoresc romanii 137 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi

Luni, 18 Februarie 2013, ora 10:08
1458 citiri
Cum sarbatoresc romanii 137 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi

Marele artist roman Constantin Brancusi va fi omagiat la 137 de ani de la nastere marti, de la ora 18,30, la cinema Scala.

Programul evenimentului cuprinde evocari si marturii inedite despre viata si opera marelui artist roman, cu proiectii si selectiuni din filme documentare si o expozitie fotografica a lui Stefan Mihailescu, cu reproduceri ale operei brancusiene, care include si fotografii din drumul parcurs de scriitorul Laurian Stanchescu de la Hobita pana la Paris, mergand pe urmele lui Constantin Brancusi.

Printre personalitatile asteptate sa participe la eveniment se numara premierul Victor Ponta, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Cristian David, presedintii Comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor, Georgica Severin si Sorinel-Gigel Stirbu, senatorul Toni Grebla, academicianul Razvan Theodorescu, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, regizori de teatru, film si TV, reprezentanti ai Patriarhiei, personalitati ale culturii si vietii publice romanesti.

Initiatorul demersului privind repatrierea osemintelor lui Brancusi, Laurian Stanchescu, va prezenta o scurta istorie a destinului tragic trait de sculptorul roman si preocuparea sa pentru implinirea ultimei dorinte a artistului, care marturisea: "Mor cu sufletul neimpacat ca nu pot sa-mi dau sufletul in tara mea si voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea".

Actrita canadiana de origine romana Claudia Motea va sustine un recital extraordinar "Remember Brancusi".

Soprana Felicia Filip, "Regina Traviatei", alaturi de Radu Fornea si formatia etno-rock K1, artista instrumentelor de suflat Cornelia Tihon si talentatul violonist Catalin Popa vor sustine un fragment din spectacolul "Balade din Carpati", cu care au reprezentat Romania pe marile scene ale lumii.

#aniversare nastere Brancusi, #Constantin Brancusi aniversare nastere, #eveniment Constantin Brancusi , #Stiri Lifestyle