Cum se vede Bucurestiul din autobuzul supraetajat

Marti, 26 August 2014, ora 13:59
1687 citiri
Cum se vede Bucurestiul din autobuzul supraetajat
www.indexromania.ro

Un tur al Bucurestiului cu autobuzul "double-decker" ar putea sa fie exact ce iti trebuie ca sa te reindragostesti de Capitala.

Statia RATB Piata Presei Libere, "la capatul lui 41", nu pare sa fie cel mai bun loc de asteptare din Bucuresti. Duminica autobuzele si tramvaiele ajung greu si pleaca la fel de greu. Daca nu esti destul de norocos sa gasesti o banca libera la umbra - si pe la 12-1 nu prea e niciuna - nu iti ramane de facut decat sa te asezi pe un gard langa soferii de maxi-taxi care isi asteapta clientii spre Corbeanca, Snagov sau Peris. E cald. Pe una dintre putinele banci ferite de soare doarme un om al strazii. Imbracat doar cu o pereche de pantaloni de trening scurti, uzati, sta intins pe o parte, sprijinindu-si capul pe o carpa alba. O suta de metri mai in dreapta, privelistea se schimba. Rosu, stralucitor si silentios, langa linia de tramvai opreste un autobuz Bucharest City Tour, potrivit Mediafax.

Nu se urca foarte multe persoane la Piata Presei, statia de pornire. Judecand dupa numarul celor care se itesc la etaj, ai putea crede ca autobuzul cu 77 de locuri se plimba mai mult gol pe strazile Bucurestiului. Dar majoritatea calatorilor urca la bord pe drum, la una dintre cele 14 statii ale traseului. Inauntru platesc 25 de lei si primesc un card de calatorie valabil pentru 24 de ore, o pereche de casti conectate la un player cu ghidul audio si doua pliante, destul de asemanatoare, cu harta traseului, principalele obiective din Bucuresti si sugestii de restaurante si hoteluri. "Museum of the Romanian Peasant", "The National Military Club", "Palace of The Parliament" si "Romanian Goverment" (sic!) sunt cateva dintre obiectivele evidentiate pe harta. Te bagi in joc. Pentru cele 50 de minute cat dureaza un tur complet (se poate sta si mai mult, si mai putin), esti turist in Capitala. Si este foarte probabil sa iti si placa.

Bucurestiul la inaltime

Bucurestiul arata diferit de la inaltime. Deasupra coloanelor de masini, departe de betonul incins, de aglomeratia de oameni si fete uneori prea abatute, de magazine si locuri pe care le vezi zilnic, privirea se concentreaza mai usor pe lucrurile frumoase. Daca esti bucurestean, in fata ta se deruleaza un film din care recunosti franturi familiare: Arcul de Triumf, Calea Victoriei, Casa Presei, Piata Revolutiei, bulevarde si strazi pe care le strabati de obicei pe jos sau cu masina.

Detalii pe care nu aveai cum sa le vezi in alte ocazii apar acum mai aproape. O turla de biserica, o inscriptie pe mansarda unei cladiri vechi din Romana, un balcon deschis cu perdeaua fluturand in vant sunt picaturi pitoresti care te fac sa zambesti fie si pentru scurt timp.

Pe Kiseleff, in schimb, risti sa te trezesti cu crengi de copaci in ochi daca nu te feresti la timp. Ai spune ca te simti ca intr-un rollercoaster daca autobuzul n-ar merge agale si silentios de parca ar incerca mai degraba sa se furiseze prin oras. Cu fiecare creanga care apare in vizor, se aud rasete de copii in spatele autobuzului, in timp ce o femeie ii atentioneaza pe un ton ingrijorat sa lase capul in jos ca sa nu se raneasca.

"Mira que edificio bonito!" ("Uite ce cladire frumoasa!"), exclama un spaniol, dupa care arata spre Palatul CEC si scoate aparatul de fotografiat. Doi germani solizi asezati mai in spate, imbracati in negru, se aud din cand in cand repetand unul catre altul nume de magazine, firme si reclame care le ies in cale: "Prada". "Burberry". "Sex Shop".

Nu toti pasagerii sunt atat de vorbareti. Unii asculta explicatiile audio, altii prefera doar sa observe privelistea. Probabil si pentru ca la multe casti fie nu functioneaza ghidul, fie sunt ele rupte si lipite cu scotch si nu se fixeaza bine pe urechi. Un grup eterogen, insa, le face pe amandoua. Delia si Tahlia, in varsta de 6, respectiv 7 ani, doua surori din Statele Unite, fac turul Bucurestiului impreuna cu bunicile lor, ambele romance. Una locuieste in Israel, iar cealalta in Bucuresti. Fetitele asculta atente in casti, in timp ce doamnele de aproximativ 80 de ani vorbesc despre monumente.

Cele doua fetite locuiesc in Seattle si sunt prima oara in Bucuresti "pentru ca parintii lor au decis asta pur si simplu", spune cea mai mica razand. Se declara multumite de turul cu autobuzul supraetajat si spun ca l-ar recomanda prietenilor daca s-ar afla si ei in Bucuresti. "Nu le-as recomanda, insa, sa vina chiar in Bucuresti", precizeaza serioasa Tahlia, cea de 7 ani, spunand ca le-a placut mai mult in Sinaia. Pentru ea, cea mai mare diferenta intre Seattle si capitala Romaniei e vremea, aici umiditatea fiind mult mai mare. Cladirile i se par si ele diferite, cele de aici "amintind de Franta". Ce nu i-a placut la turul cu autobuzul? Treptele "cam abrupte" pe care se urca la etaj.

Palatul Parlamentului, un "must" al traseelor turistice

Traseul ajunge la Palatul Parlamentului. Aparatele de fotografiat, folosite inainte pe rand, se activeaza acum simultan. Parerile sunt impartite. "O constructie imbecila", spune una dintre cele doua bunici, bucuresteanca, spre cealalta. "That's Ceaucescu!", exclama Tahlia cand e intrebata daca stie despre ce e vorba.

De la Casa Poporului si apoi Piata Unirii, autobuzul se intoarce pe acelasi traseu, trecand pe la Universitate, Victoriei, pana la Piata Presei. "Stiti cumva, la dus ati oprit si la Ateneu? Vreau sa-l vad", intreaba una dintre cele doua bunici de mai devreme, care locuieste in Israel de 52 de ani. Crede ca ar trebui sa existe si un traseu cu vizite in principalele institutii culturale din Capitala, dar si ca turul actual ajuta la promovarea Romaniei si ar trebui incercat de orice turist.

Inapoi in Piata Presei, cativa calatori raman in continuare in autobuz. Unii urca pentru a incepe un nou tur in 15 minute, altii coboara zambind. Soarele inca arde. Oamenii care asteapta plictisiti in statie la 41, 105 sau 330 privesc la autobuzul supraetajat ca si cand ar fi venit din alta lume.

Inaugurate in iulie 2011, autobuzele turistice circula pe un traseu de 15,4 kilometri si 14 statii, intr-un interval de aproximativ 50 de minute. Cele patru autobuze "Bucharest City Tour" ofera sisteme audio in limbile romana, engleza, franceza si italiana, insa din pacate nu toate functioneaza optim. Potrivit bucharestcitytour.ratb.ro, numarul calatorilor care au vizitat Bucurestiul cu autobuzele double-decker a crescut in 2013 la 44.521, in 2012 totalul de calatori fiind 39.470.

#autobuzul supraetajat Bucuresti, #tur Bucuresti double decker, #autobuz Bucharest City Tour , #Stiri Lifestyle