Dalai Lama ar fi multumit sa aiba drept succesor o femeie

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 11:34
1374 citiri
Dalai Lama ar fi multumit sa aiba drept succesor o femeie

Daca unii lideri religiosi ar putea fi ezitanti in a incuraja femeile sa acceada la functii de rang inalt in ierarhia religioasa, liderul spiritual tibetan Dalai Lama se dovedeste mai progresist, sustinand ca ar fi multumit daca ar avea o femeie succesor, relateaza publicatia americana The Huffington Post.

Recent, prezentatoarea Channel 4 News, Cathy Newman, l-a intrebat pe Dalai Lama daca ar fi fericit sa aiba drept succesor o femeie. Fara sa clipeasca, liderul tibetan a raspuns "Da".

"Cred ca ar fi bine, deoarece, vedeti, din punct de vedere biologic, femeile au mai mult potential de a nutri afectiune sau dragoste pentru altii", a declarat Dalai Lama lui Newman. "Unii oameni de stiinta au testat doua persoane, un barbat si o femeie, uitandu-se la un film. Femeile s-au dovedit mai sensibile. Raspunsul lor este mult mai puternic. (...) Suntem azi in secolul XXI... femeile au mai mult potential si ar trebui sa joace un rol mai activ in ceea ce priveste promovarea compasiunii umane", a explicat el.

Nu este, insa, prima data cand Dalai Lama face aluzie la posibilitatea ca o femeie sa-i succeada. In 2008, intrebat de un student acest lucru, liderul spiritual a raspuns: "Este posibil!". Mai mult, in 2009, Dalai Lama a declarat ca se considera el insusi un "feminist", pentru ca lupta pentru drepturile femeilor.

Potrivit publicatiei britanice, nu exista reguli stricte in privinta persoanei care va deveni Dalai Lama. Urmatorul lider va fi ales dupa moartea actualului Dalai Lama, dupa ce calugarii budisti si oficialii guvernamentali tibetani vor cauta semne ale reincarnarii sale intr-un copil nascut in jurul momentului mortii acestuia.

Desi candidatii baieti reprezinta cu siguranta norma, rolul femeilor in budism in Occident a evoluat, pe masura ce mai multe femei au devenit profesori.

#succesor Dalai Lama, #femei lideri religiosi, #femeie Dalai Lama, #rol femei religie, #femei budism , #Stiri Lifestyle