Dependenta de jocuri pe calculator ar putea fi inclusa in lista problemelor de sanatate mintala

Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 09:19
1170 citiri
Dependenta de jocuri pe calculator ar putea fi inclusa in lista problemelor de sanatate mintala
Foto: Arhiva Pixabay

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ar putea include dependenta de jocuri in lista tulburarilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmeaza sa fie publicat in 2018.

In versiunea beta a celei de-a unsprezecea editii actualizate a Clasificarii Internationale a Bolilor si Problemelor de Sanatate (ICD-11), dependenta de jocuri a fost inclusa in categoria "tulburarilor mintale, comportamentale si de neurodezvoltare".

Pentru a justifica diagnosticul acestei afectiuni o persoana trebuie sa manifeste o "tulburare de control asupra jocului", sa acorde "o prioritate ridicata jocului pana la nivelul la care acesta sa prevaleze asupra altor interese si activitati de zi cu zi" si sa continue sa se joace "in ciuda aparitiei consecintelor negative", se arata in proiectul citat de Xinhua.

Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativa a vietii personale, familiale, sociale, educationale, ocupationale sau a oricaror aspecte de functionare, conform ICD-11.

ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toata lumea si serveste ca standard international pentru definirea problemelor de sanatate si a afectiunilor.

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de morti subite si de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator.

In 2014, o femeie in varsta de 27 de ani din China a decedat subit dupa ce s-a jucat timp de zece ore fara intrerupere. Iata alt caz similar din China

In 2015, un tanar de 17 ani din Rusia a ajuns la camera de garda a unui spital si a murit ulterior, dupa ce a intrat in coma in timp ce se juca. Conform relatarilor, el ar fi jucat jocuri video aproape continuu timp de 22 de zile, intrerupandu-se doar ca sa doarma si sa manance.

Citeste si Sa ne lasam copiii sa se joace la calculator sau consola? Studiu cu concluzii neasteptate ...citeste mai departe despre "Dependenta de jocuri pe calculator ar putea fi inclusa in lista problemelor de sanatate mintala" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depedendenta jocuri calculator sanatate mentala OMS , #Stiri Lifestyle