Diamantele roz, la mare cautare. Preturi record la licitatia anuala

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:30
3734 citiri
Diamantele roz, la mare cautare. Preturi record la licitatia anuala

Vanzarea anuala de diamante roz a atras in 2013 un numar record de oferte ce depasesc 1 milion de dolari/piatra, a anuntat luni grupul Rio Tinto, proprietar al minei australiene Argyle, singurul loc din lume unde se exploateaza astfel de diamante.

La vanzarea din 2013 au fost propuse cumparatorilor 64 de pietre rosii, roz si albastre, relateaza AFP.

Fiindca sunt extrem de rare, diamantele colorate se pun in vanzare doar o data pe an, fiind prezentate mai intai la Sydney, New York, Tokyo, Hong Kong si Perth. Eventualii clienti le pot evalua astfel calitatea.

Argyle Phoenix, o piatra de 1,56 carate (1 carat = 0,2 g), unul din cele trei diamante roz propuse spre vanzare in acest an, s-a vandut cu peste 2 milioane de dolari unui bijutier din Singapore. Este cel mai mare pret obtinut pe carat pentru o piatra extrasa din mina Argyle. Pretul exact nu a fost dezvaluit, conform unui acord de confidentialitate incheiat cu clientul.

Valoarea difera in functie de nuanta

Mina Argyle (vestul Australiei), exploatata de Rio Tinto, contine cea mai mare parte din diamantele roz descoperite in lume. Cele mai valoroase sunt cele spre rosu.

O alta piatra care a depasit 2 milioane de dolari, Argyle Dauphine, este un diamant roz inchis de 2,51 carate, cumparat de un american.

Pretul unui diamant roz poate fi si de 50 de ori mai mare decat cel al unei pietre albe. Rozul la un diamant ramane un mister, dar, potrivit specialistilor, culoarea s-ar datora asocierii caldurii mari cu o presiune ridicata.