Edward Snowden, candidat la premiul Nobel pentru Pace

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:34
1218 citiri
Edward Snowden, candidat la premiul Nobel pentru Pace
Foto: (c) nobelprize.org

Papa Francisc, americanul Edward Snowden si pakistaneza Malala Yousafzai se numara printre propunerile din acest an la premiul Nobel pentru Pace, relateaza vineri AFP.

Premiul pentru Pace va fi anuntat pe 10 octombrie, iar candidaturile au atins cifra record de 278. Lista completa este secreta, dar cateva nume au fost dezvaluite de cei care le-au propus, cum ar fi cel al lui Edward Snowden, fost consultant al Agentiei de Securitate Nationala americana (NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii electronice de catre Statele Unite, informeaza Agerpres.

Kristian Berg Harpviken, director al Institutului de Cercetari asupra Pacii din Oslo (PRIO), este unul din putinii experti care indraznesc sa faca pronosticuri, publicand o lista de favoriti, chiar daca nu a ghicit niciodata invingatorul. In acest an il plaseaza in frunte pe papa Francisc, urmat de Snowden, recunoscand insa ca cel din urma ar fi un laureat controversat, 'multi considerand ca este un tradator care a incalcat legea'.

Daca cei cinci membri ai Comitetului Nobel s-a pune de acord asupra numelui disidentului refugiat in Rusia, ei si-ar 'dovedi independenta', apreciaza Nobelian.com, site al unor istorici norvegieni.

Si papa Francisc, aflat in frunte la casa de pariuri Paddy Power, este un candidat care nu beneficiaza de unanimitate. Unii experti cred ca membrii Comitetului Nobel nu vor sa primeasca aceleasi reprosuri ca la alegerea lui Barack Obama in 2009, distins la mai putin de un an de cand ajunsese la Casa Alba.

Alti favoriti din acest an au figurat si pe lista de anul trecut, ca Malala Yousafzai, tanara de 17 ani care militeaza pentru dreptul la educatie, sau medicul Denis Mukwege, care acorda ingrijiri femeilor violate in estul Republicii Democrate Congo.

Premiul Nobel ar putea merge si in Rusia, la cotidianul de opozitie Novaia Gazeta (la crearea caruia Mihail Gorbaciov a contribuit cu banii primiti pentru premiul sau Nobel), sau in Belarus, la militantul pentru drepturile omului Ales Bialiatski.

'Acest an a fost marcat de multe drame. Acest lucru ar putea insemna ca lista candidatilor va fi diferita', a declarat Harpviken agentiei de presa norvegiene NTB. El considera ca ar putea fi desemnata laureata o persoana implicata intr-unul din numeroasele conflicte sau revolte din anul scurs, in lumea araba sau in Ucraina. 'Acest lucru nu inseamna insa ca vor si gasi pe cineva', adauga el.

Si prezicerea unui castigator al premiului pentru Literatura este un exercitiu dificil. Celebrul romancier japonez Haruki Murakami se numara din nou printre favoriti la casele de pariuri, dar nu si in randul criticilor. 'Operelor sale le lipseste acel plus de profunzime', este de parere Elise Karlsson, critic literar la cotidianul Svenska Dagbladet.

Avand poate in vedere ca numai patru africani au castigat din 1901 premiul, in acest an au trezit interes numele kenyanului Ngugi wa Thiong'o sau al algeriencei Assia Djebar. Claes Wahlin de la cotidianul suedez Aftonbladet apreciaza ca romancierul somalez Nuruddin Farah, anglofon, ar fi mai degraba pe gustul Academiei Suedeze.

Laureatul urmeaza sa fie anuntat joia viitoare, insa, in cazul in care Academia nu se pune de acord, anuntul este amanat cu o saptamana.

Sezonul acordarii premiilor Nobel se deschide luni cu Medicina, saptamana continuand marti cu Fizica, miercuri cu Chimia si cu Economia pe 13 octombrie.

Fiecare premiu este in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro). Cand el este impartit intre mai multi laureati, cum se intampla adesea la stiinte, suma este impartita intre ei.

#Papa Francisc Nobel pentru Pace, #Edward Snowden Nobel, #Malala Yousafzai premiul Nobel Pace , #Stiri Lifestyle