Evreii din Romania sarbatoresc Hanuca

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 14:14
4033 citiri
Evreii din Romania sarbatoresc Hanuca

Evreii intampina Hanuca - Sarbatoarea Luminilor la Sinagoga Mare din Bucuresti cu concert extraordinar, la care va participa soprana Felicia Filip.

Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) informeaza, miercuri, intr-un comunicat transmis Agerpres, ca la reusita serii Ajunului sarbatorii de Hanuca isi dau concursul: Corul Hazamir, sopranele Elena Dinca si Angela Stratulat si mezzosoprana Claudia Caia, precum si orchestra Klezmer.

In anul 2013, Hanuca incepe pe 28 noiembrie si dureaza pana pe 5 decembrie.

Conform calendarului iudaic, ne gasim in al 5774-lea an de la Facerea Lumii, iar Hanuca incepe, ca intotdeauna, pe 25 Kislev.

Presedintele FCER, deputatul Aurel Vainer, arata in mesajul sau catre cele 38 de comunitati si 26 de obsti evreiesti din Romania ca, "anul viitor, Hanuca va fi celebrata si in frumoasele lacasuri de cult din Tulcea si Oradea, aflate in plin proces de refacere, precum si in Templul Coral din Bucuresti, unde s-au incheiat lucrarile de restaurare constructiva si de instalatii".

Evreii din intreaga lume celebreaza Hanuca, numita si 'Sarbatoarea luminilor', o sarbatoare in timpul careia munca si alte activitati nu sunt interzise. Manifestarile incep, in acest an, la 2 decembrie, derulandu-se timp de opt zile, pana la 9 decembrie.

Cum sarbatoresc evreii Hanuca

In 165 i.Hr., dupa trei ani de razboi, Iehuda Macabeul i-a invins pe sirieni si s-a intors cu credinciosii sai in Ierusalim, pentru a revendica Templul, pe care sirienii il inchinasera unor zeitati pagane. Traditia spune ca evreii, la intoarcere, au gasit doar un vas mic cu ulei pur de masline, vestita menora. Restul fusese contaminat de greci. Desi era putin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, cand au aprins uleiul s-a petrecut un miracol si sfesnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspat. De atunci, poporul evreu aniverseaza Hanuca, cuvant care in limba ebraica inseamna "dedicatie".

Ceremonia sarbatorii are loc in special acasa, in familie, dar si in sinagogi. Timp de opt nopti, cat dureaza sarbatoarea, familiile se aduna in jurul unui sfesnic hanukia - un candelabru special cu opt brate, in care se ard opt lumanari. In prima noapte, capul familiei aprinde o lumanare. In cea de-a doua seara, doua lumanari, si asa mai departe, pana cand, in cea de-a opta seara, se aprind toate lumanarile. Exista obiceiul ca sfesnicul sa fie asezat in pragul usii sau la fereastra, o cale pentru evrei de a impartasi bucuria sarbatorii cu restul comunitatii in mijlocul careia traiesc.

In timpul celor opt zile de Hanuca se recita liturghia Al Ha-Nissim ("Pentru minuni") - o rugaciune de multumire adusa lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasa a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul.

Obiceiurile de Hanuca sunt jocul cu titirezul traditional ("dreidelul"), jocurile de carti, dar sunt organizate si serbari cu cantece.

In ultima vreme, Hanuca a capatat o importanta mult mai mare decat in trecut, tinzand sa fie, pentru evreii din Diaspora, un substitut pentru sarbatoarea Craciunului. In fiecare zi de Hanuca se obisnuieste a se da copiilor mici cadouri, constand in banuti, dulciuri, alune sau nuci. Acest obicei se datoreaza puternicei influente al lui Mos Craciun, majoritatea evreilor, in special cei din tarile occidentale, au initiat "obiceiul cadourilor" pentru copii, pentru ca acestia sa nu se simta frustrati din cauza ca prietenii lor care nu sunt evrei primesc cadouri de la Mos Craciun.

Gospodinele pregatesc mancaruri specifice sarbatorii Hanuca, in special preparate prajite in ulei: gogosi umplute cu dulceata "sufganiot" si chiftelute de cartofi "latkes" sau "evivot".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sarbatoare Hanuca, #sarbatoare evrei , #Stiri Lifestyle