Expertii confirma: Autoportretul lui Rembrand de la 29 de ani este autentic

Marti, 10 Iunie 2014, ora 13:39
1275 citiri
Expertii confirma: Autoportretul lui Rembrand de la 29 de ani este autentic

Opt luni de examene stiintifice la Hamilton Kerr Institute (HKI) au confirmat autenticitatea unui autoportret al pictorului olandez Rembrandt aflat la Abatia Buckland, in Devon (Devon's Buckland Abbey), in sud-vestul Angliei, a informat fundatia britanica National Trust, dedicata prezervarii patrimoniului cultural al Regatului Unit, dupa cum relateaza marti EFE si BBC.

National Trust a primit tabloul in 2010, ca dar din partea mostenitorilor raposatei Lady Samuel of Wych Cross, al carei sot, filantropul Lord Samuel of Wych Cross, colectionase numeroase picturi.

Pictura, a carei valoare este estimata la 30 de milioane de lire sterline (37 milioane de euro), fusese atribuita unui elev al maestrului olandez. Un specialist in opera lui Rembrandt, Horst Gerson, ajunsese in 1968 la concluzia ca lucrarea era a unuia dintre elevii artistului.

Cercetari amanuntire pentru o concluzie de necombatut

Dupa examinarea evolutiei stilului pictorului si dupa cercetari efectuate de Ernst van de Wetering, renumit expert in opera lui Rembrandt, tabloul i-a fost atribuit din nou pictorului olandez.

In ultimele opt luni, tabloul a fost supus unor noi examene stiintifice la Institutul Hamilton Kerr din Cambridgshire, care acum ii certifica autenticitatea.

Christine Slottvedd Kimbriel, de la institutul HKI, a explicat ca autoportretul a fost supus mai multor teste care au inclus examene vizuale la scara marita, reflectografii in infrarosu, radiografii, analize ale pigmentilor. Dupa inlaturarea mai multor straturi de vernis invechit si ingalbenit adaugate picturii mult mai tarziu, s-au putut vedea culorile originale si stilul, a semnalat aceasta.

A fost cercetata, de asemenea, semnatura artistului, care a confirmat autenticitatea tabloului. Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) a fost unul dintre cei mai prolifici autori de autoportrete, expertii estimand ca a pictat intre 40 si 50 astfel de tablouri si ca a folosit propriul corp drept model in 32 de gravuri si sapte desene.

In autoportretul de la Abatia Buckland apare un Rembrandt de 29 de ani. Tabloul dateaza din 1635 si este semnat 'Rembrandt'. In acest autoportret, pictorul poarta o capa de catifea si o palarie impodobita cu doua pene de strut.

Potrivit BBC, o expozitie intitulata 'Rembrandt Revealed', care povesteste istoria tabloului, va fi deschisa la Buckland Abbey la 13 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autoportret Rembrand, #autoportret pictor olandez Rembrandt, #pictori celebri , #Stiri Lifestyle