Fata ascunsa a lui Fidel Castro. Viata sa de lux, subiect de carte

Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:46
1639 citiri
Fata ascunsa a lui Fidel Castro. Viata sa de lux, subiect de carte

Fidel Castro, fostul presedinte si dictator cubanez, detine numeroase iahturi si circa 20 de resedinte repartizate in intreaga insula, potrivit unei carti scrise de fosta sa garda de corp, Juan Reynaldo Sanchez, informeaza joi ziarul spaniol ABC.

"Contrar celor declarate, el nu a renuntat niciodata la confortul capitalismului si nici nu a ales sa traiasca in austeritate", scrie Juan Reynaldo Sanchez, care timp de 17 ani a fost garda de corp a lui Castro si care face acum dezvaluiri despre viata privata a liderului revolutiei cubaneze.

'Iahturi luxoase si circa 20 de vile repartizate de-a lungul insulei sau partide de vanatoare in stil Ludovic al XV-lea', in tinuturile impadurite, sunt cateva din detaliile scoase la lumina in cartea 'La cara oculta de Fidel Castro' (Fata ascunsa a lui Fidel Castro), scrisa impreuna cu jurnalistul francez Axel Gylden si care va aparea in librariile franceze la 28 mai.

'El Comandante' a avut grija sa-si tina viata privata departe de ochii cubanezilor, 'secretul cel mai bine pazit al revolutiei', asigura Juan Reynaldo Sanchez. Cel care l-a insotit aproape zilnic pe Fidel, intre 1968 si 1994, descrie iahtul 'Aquarama II', copiat dupa cel al regimului lui Fulgencio Batista (presedintele Cubei intre 1952-1959), avand patru motoare si facut cadou de liderul sovietic Leonid Brejnev.

Ancorat in postul privat din Golful Porcilor, fiecare iesire a sa in larg presupune o intreaga desfasurare de forte: doua nave, din care cu una dotata cu echipament medical, o patrula militara si mai multe avioane de alerta, pentru a evita un eventual atac.

In general, iahtul 'Aquarama II' este folosit la plimbari pe mare, dar si pentru a merge in insula Cayo Piedra, din sud-estul Cubei, un 'paradis al milionarilor', unde Castro se odihneste inconjurat de lux.

Reynaldo Sanchez da de inteles ca a fost de 'sute de ori' in acest mic paradis, in calitate de garda de corp al comandantului, cu prilejul scufundarilor si partidelor de pescuit in aceste ape virgine. Cand vremea era buna, Fidel si sotia sa, Dalia, mergeau la fiecare sfarsit de saptamana la Cayo Piedra, dar cand venea sezonul ploilor el prefera sa mearga la vanatoare in padurile din apropierea resedintei sale 'La Deseada', din provincia Pinar del Rio.

Niciun cubanez de rand nu a pus piciorul pe insula lui Castro, doar un mic grup de privilegiati, aproape toti straini, au fost invitati aici. Reynaldo Sanchez aminteste de fostul presedinte columbian Alfonso Lopez Michelsen, de omul de afaceri francez Gerard Bourgoin - supranumit 'regele carnii de pui' - de Ted Turner, proprietarul postului CNN, sau de fostul presedinte al RDG, Erich Honecker. Alti obisnuiti ai acestor locuri au fost scriitorul Gabriel Garcia Marquez si eroul revolutionar Antonio Nunez Jimenez.

Intr-unul din aceste sejururi Fidel Castro i-a propus lui 'Gabo' sa se lanseze in cucerirea presedintiei Columbiei cu sprjinul Cuba, dar scriitorul 'a preferat sa se bucure de placerile vietii, ramanand confortabil la marginea politicii'. Ceea ce nu a obtinut de la Garcia Marquez (sa aiba un pion in Columbia) a reusit cativa ani mai tarziu cu Hugo Chavez in Venezuela, scrie Sanchez, care asigura ca liderul cubanez 'a avut mereu privirile atintite asupra petrolului' venezuelean. 'Stia ca era esential pentru a-i finanta visul internationalist de a se opune SUA', subliniaza el

El analizeaza insa si alte aspecte ale regimului comunist si dinastia familiei, continuata de fratele sau Raul. Fosta garda de corp care a ajuns pana la rangul de locotenent-colonel, descrie obiceiul lui Fidel Castro de a-si inregistra toti colaboratorii si apropiatii si de incercarea lui de a extinde revolutia in Nicaragua. Reynaldo Sanchez a cazut in dizgratie in 1994 pentru ca a cerut sa sa iasa la pensie. El a fost trimis la inchisoare si dupa numeroase peripetii a reusit sa fuga, in 2008, si sa se reuneasca cu familia lui in SUA.

#fidel castro, #viata lux Fidel Castro, #avere Fidel Castro , #Stiri Lifestyle