Fostul pilot Marie Dragescu, inaintata in grad, la implinirea varstei de 100 de ani

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 14:02
2393 citiri
Fostul pilot Marie Dragescu, inaintata in grad, la implinirea varstei de 100 de ani

Marie-Ana-Aurelia Dragescu, singura femeie pilot care a participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial si care mai este inca in viata, a fost inaintata vineri la gradul de comandor in retragere, la implinirea varstei de 100 de ani, a informat Ministerul Apararii Nationale.

"Ministrul apararii nationale, Corneliu Dobritoiu, a inaintat-o in gradul de comandor in retragere pe doamna Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Dragescu, pilot in escadrila sanitara, supranumita Escadrila Alba, care a implinit astazi 100 de ani", au declarat reprezentantii MApN.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Dragescu este singura femeie-pilot in viata, care a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial pe ambele fronturi si a contribuit la salvarea vietii a peste 1.500 de militari.

In cadrul unei scurte ceremonii marcate de emotie, cu prilejul careia Dragescu a fost si decorata cu Emblema Onoarea Armatei Romaniei, ministrul Dobritoiu s-a declarat foarte onorat sa participe la sarbatorirea centenarului "acestei legende vii" a aviatiei romanesti.

"Nu cred ca exista cineva care sa nu fi auzit de Escadrila Alba, unitatea romaneasca de avioane sanitare pilotate de femei, tara noastra fiind singura din lume care dispunea, la acea data, de o astfel de unitate (...). Dupa campania din Crimeea dumneavoastra ati ramas singura noastra femeie pilot de pe Frontul de Vest si, cu toate astea, v-ati facut datoria fata de tara cu deosebit curaj si daruire", a mai spus ministrul Apararii Nationale.

La ceremonie au mai participat seful Statului Major General, generalul-locotenent Stefan Danila, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul-locotenent Carnu Fanica, presedintele Asociatiei nationale a veteranilor de razboi din Romania, generalul (ret.) Marin Dragnea, reprezentanti ai asociatiilor aeronautice romane si italiene, fosti elevi de pilotaj, rude si prieteni.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Dragescu a inceput sa zboare in dubla comanda in anul 1935, obtinand al saptelea brevet feminin din Romania.

In anul 1937 a fost incadrata la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale si Aeriene, in functia de pilot.

Dragescu a fost mobilizata si, din anul 1941, a plecat pe front, facand parte din Escadrila Sanitara, supranumita Escadrila Alba, si a participat la razboi pe ambele fronturi, pana in ultima zi.

Marie Dragescu in 2012

Sursa foto: pilotmagazin.ro.

#Marie Dragescu pilot, #Escadrila Alba Marie Dragescu, #grad comandor Marie Dragescu , #Stiri Lifestyle