In Londra s-a construit un cartier in care locuiesc doar femei

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 17:45
1626 citiri
In Londra s-a construit un cartier in care locuiesc doar femei
Foto: New Ground Co-housing

Ascuns in capitala britanica se afla un cartier cu totul aparte: o comunitate formata doar din femei. Se doreste a fi un rai pentru femei si asa si e.

La 10 minute de mers pe jos de statia High Barnet se afla New Ground, o comunitate de case nou-noute, cu preturi deloc piperate (ca in restul Londrei), arata Business Insider. Acestea sunt detinute de Older Women's Co-Housing (OWCH), un grup de femei de peste 50 de ani, care a dorit sa-si creeze propria comunitate, ca o alternativa la traiul de unul singur.

Totul a pornit de la ideea Mariei Brenton, fost lector universitar, care a inteles care sunt nevoile femeilor mai in varsta, odata ramase vaduve. In acea vreme, ea realiza o cercetare legata de femeile in etate si nevoile lor.

In conditiile in care mai peste tot in lume femeile traiesc mai mult decat barbatii si nu toate au resurse suficiente, dintr-o varietate de factori, Brenton a fondat un grup de femei in Londra si de aici pana la aparitia proiectului nu a fost mult. Brenton admite ca s-a lasat inspirata de Olanda, unde astfel de comunitati exista deja.

Ansamblul de locuinte a fost terminat la finele anului trecut. Cel mai scump dintre apartamente are 3 dormitoare si costa 400.000 de lire sterline. Sunt insa si apartamente de inchiriat, la preturi mai degraba modice.

Varsta femeilor care locuiesc aici e cuprinsa intre 50 - 87 de ani. Unele dintre femei inca muncesc. Cele mai tinere de obicei inchiriaza o locuinta aici. Conform Business Insider, printre acestea se afla si doua refugiate din Iran.

Iar femeile sunt de toate felurile: unele sunt divortate, altele vaduve, altele niciodata casatorite. Exista si unele lesbiene - e un amestec, povesteste Brenton.

Regula de baza e ca barbatii nu pot locui in comunitate. Daca o femeie se intalneste cu un barbat, acesta nu se poate muta aici. Daca acesta isi doreste o relatie pe termen lung sau casatoria, atunci va trebui sa se mute.

Fiecare cladire are o camera comuna si o incapere in care se poate lua masa. Desi fiecare apartament e dotat cu bucatarie, exista si una comuna in fiecare cladire.

Un astfel de stil de viata tine femeile active si le ofera o alternativa la singuratate, izolare. Desi fiecare femeie traieste independent, multe activitati sunt facute impreuna. Femeile merg sa pescuiasca, iau masa impreuna.

Nu este vorba despre adaposturi sociale sau azil, pentru ca femeile care locuiesc acolo raspund singure de viata lor si de locuintele lor. Toate deciziile sunt luate de ...citeste mai departe despre "In Londra s-a construit un cartier in care locuiesc doar femei" pe Ziare.com

#cartier doar pentru femei Londra, #New Ground Londra femei, #comunitate doar femei Marea Britanie, #cartier femei Londra , #Stiri Lifestyle