Incalzirea oceanului Arctic va duce la ierni mai blande in Europa si SUA

Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:19
1185 citiri
Incalzirea oceanului Arctic va duce la ierni mai blande in Europa si SUA

Incalzirea oceanului Arctic este asociata cu reducerea numarului iernilor extreme in SUA si Europa, sustine un studiu publicat in revista Nature Climate Change, citat luni de natureworldnews.com.

Climatologii au atribuit scaderea temperaturilor din SUA, din ianuarie 2014 ( cu recordul din Minnesota de minus 37 de grade Celsius si cu inghet in insorita Florida) fenomenului de "amplificare polara".

Fenomenul de amplificare polara se bazeaza pe observatia ca orice dezechilibru climatologic (spre exemplu din cauza poluarii) tinde sa produca efecte mai pregnante de temperatura la polii planetei, decat in alte regiuni.

Cercetatorii au crezut ca fluxul de aer (jet stream) din emisfera nordica a slabit din cauza climatului mai cald din zona arctica. Acest curent de aer este determinat de diferenta de temperatura intre Arctica si tropice si afecteaza temperaturile din emisfera nordica. Modificarile curentului de aer au dus la speculatii conform carora mai multe regiuni din nord se vor confrunta in viitor cu ierni severe.

Insa Dr. James Screen de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) considera ca incalzirea Arcticii este asociata in emisfera nordica cu mai putine fenomene extreme de vreme rece, iar schimbarile climatice vor duce la ierni moderate in Europa si SUA, scrie sursa citata.

In cadrul studiului sau, Screen a analizat datele climaterice adunate in ultimele cateva decade. El a descoperit ca, in ultimele decenii, variatiile de temperatura pe timp de iarna s-au redus in emisfera nordica.

"In medie, zilele de toamna si cele de iarna devin mai calde si cu variatii mai mici de temperatura de la o zi la alta, reducand posibilitatea aparitiei zilelor extrem de reci", a declarat Screen, citat de Planet Earth Online.

"Zilele reci tind sa apara atunci cand vantul bate din nord, aducand aer arctic spre sud, in zona de latitudini medii. Deoarece aerul arctic se incalzeste atat de rapid, aceste zile reci sunt acum mai putin friguroase decat erau in trecut", a adaugat Screen.

In conformitate cu modelul climateric computerizat realizat de Screen, nu se estimeaza o variabilitate mai mare a temperaturilor in iernile viitoare. Studiul nu explica insa modul in care schimbarile climatice vor afecta alte parti ale lumii, remarca sursa citata.

#incalzire ocean Arctic, #ierni blande emisfera nordica, #oceanul Arctic , #Stiri Lifestyle