Lista favoritilor la Nobelul pentru pace din 2014: Edward Snowden si Papa Francisc

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 09:00
1396 citiri
Lista favoritilor la Nobelul pentru pace din 2014: Edward Snowden si Papa Francisc
activenews.ro

Sezonul premiilor Nobel debuteaza luni, cu cel pentru medicina, iar speculatiile abunda deja pe seama viitorilor posibili laureati ai prestigiosului trofeu pentru pace, printre care se numara americanul Edward Snowden, papa Francisc si pakistaneza Malala Yousafzai.

Intrucat descoperitorii celebrului "boson Higgs", Peter Higgs si Francois Englert, au fost recompensati deja cu premiul Nobel pentru fizica, in 2013, speculatiile se concentreaza in acest an mai mult asupra premiului pentru pace si a celui pentru literatura, potrivit Mediafax.

Pentru premiul pentru pace, care va fi decernat pe 10 octombrie, au fost primite un numar record - 278 - de candidaturi. Desi lista completa este secreta, anumite nume sunt dezvaluite de cei care le-au propus, precum cel al americanului Snowden, fost consultant in Agentia de Securitate Nationala (National Security Agency/ NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii electronice pe care o coordoneaza Statele Unite.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetari pentru pace din Oslo (PRIO), este unul dintre putinii experti in domeniu care a publicat o lista a favoritilor, chiar daca el nu a ghicit niciodata castigatorul.

In acest an, Kristian Berg Harpviken l-a pus pe papa Francisc pe primul loc, in fata lui Edward Snowden, despre care spune ca ar fi un laureat controversat, deoarece "multi oameni continua sa il vada ca pe un tradator si ca pe cineva care a incalcat legea".

Daca cei cinci membri ai Comitetului Nobel s-ar pune de acord si ar vota pentru premierea acestui disident american care si-a gasit refugiu in Rusia, ei "ar sublinia independenta" premiului, considera Nobeliana.com, site-ul istoricilor norvegieni.

Altii nu sunt de acord cu aceasta parere. "Ar fi un act cu adevarat curajos", spune Robert Haardh, presedintele Civil Right Defenders, un ONG suedez. "Dar daca ne referim la trecut, nu pot sa mi-l imaginez drept castigator. E prea polemic, iar scandinavii sunt prea atasati de Statele Unite", spune acesta.

Papa Francisc

Papa Francisc, care se afla si in fruntea cotelor formulate de casa de pariuri Paddy Power, este si el un candidat care genereaza opinii divizate.

Desigur, spune Berg Harpviken, "profund injusta distributie mondiala a bogatiei afecteaza pacea" si papa "si-a intors privirile catre soarta saracilor si catre nevoia unei noi logici de dezvoltare si de redistribuire economica".

Insa, potrivit altor experti, Comitetul Nobel nu vrea sa primeasca aceleasi reprosuri pe care le-a primit odata cu alegerea lui Barack Obama in 2009, laureat al Nobelului pentru pace la mai putin de un an dupa sosirea lui la Casa Alba.

Alte nume se aflau deja pe lista favoritilor inca de anul trecut, precum Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educatie in varsta de 17 ani, si medicul Denis Mukwege, care trateaza femeile violate in estul Republicii Democrate Congo.

Nobelul ar putea sa se orienteze insa spre Rusia, prin premierea, de exemplu, a ziarului de opozitie Novaya Gazeta (coinfiintata de Mihail Gorbaciov in 1993, cu banii primiti odata cu Nobelul sau), sau catre Belarus, prin alegerea militantului pentru drepturile omului Ales Bialiatki.

"Acest an a fost marcat de multe drame. Asta ar putea sa insemne ca lista (candidatilor) va fi diferita", a declarat Kristian Berg Harpviken pentru agentia de presa norvegiana NTB.

Dupa parerea aceluiasi expert, Comitetul Nobel ar putea sa doreasca sa trimita un mesaj, prin alegerea unui laureat care sa fie implicat intr-unul dintre numeroasele conflicte din ultimul an, in lumea araba sau in Ucraina. "Insa asta nu vrea neaparat sa spuna ca ei vor gasi neaparat unul", spune expertul norvegian.

Haruki Murakami

Prezicerea castigatorului in privinta Nobelului pentru literatura este, la randul ei, un exercitiu periculos. Celebrul romancier japonez Haruki Murakami este inca un favorit al pariorilor, dar nu si al criticilor.

"Lipseste din operele sale acel supliment de profunzime", transeaza Elise Karlsson, critic literar al cotidianului Svenska Dagbladet.

Prin prisma numarului foarte mic de laureati africani din 1901 si pana in prezent, numele kenyanului Ngugi wa Thiong'o si cel al algerienei Assia Djebar sunt tot mai mult vehiculate.

Claes Wahlin, de la cotidianul suedez Aftonbladet, este de parere ca romancierul somalez Nuruddin Farah, anglofon, este "pe gustul Academiei suedeze".

Premiile Nobel 2014 vor fi acordate in perioada 7-13 octombrie

Sezonul premiilor Nobel debuteaza luni, 6 octombrie, odata cu atribuirea celui pentru medicina.

Marti, 7 octombrie, va fi anuntat Nobelul pentru fizica, iar premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 8 octombrie.

Potrivit traditiei, si spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anuntat Nobelul pentru literatura va fi comunicata doar cu cateva zile inainte. De obicei, acest premiu este anuntat intr-o joi. Premiul ar putea fi atribuit in acest an pe 9 octombrie.

Vineri, 10 octombrie, va fi anuntat laureatul premiului Nobel pentru pace.

Premiul pentru economie, adeseori atribuit unor americani, este ultimul care va fi anuntat, luni, 13 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

#nume Nobel pace, #papa Francisc Nobel pace, #Edward Snowden Nobel , #Stiri Lifestyle