Muzeul Metropolitan din New York primeste o donatie in tablouri, estimata la un miliard de dolari

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 08:52
2133 citiri
Muzeul Metropolitan din New York primeste o donatie in tablouri, estimata la un miliard de dolari

Miliardarul si filantropul american Leonard Lauder va dona Muzeului Metropolitan din New York o colectie extraordinara de 78 de opere cubiste, estimata la un miliard de dolari, informeaza AFP.

Colectia, alcatuita cu rabdare in 37 de ani, "este una din cele mai importante din lume", a precizat muzeul marti seara, anuntand ca aceasta donatie "extraordinara va transforma muzeul". Ea cuprinde 33 de opere de Pablo Picasso, 17 de Georges Braque, 14 de Juan Gris si 14 de Fernand Leger, precum si alte capodopere si lucrari de seama ale cubismului, a adaugat muzeul.

"Este o donatie extraordinara atat pentru muzeul, cat si pentru orasul nostru", a spus directorul Muzeului Metropolitan (Met), Thomas Campbell.

"Desi Met are capacitatea unica de a prezenta peste 5.000 de ani de istorie a artei, am dus multa vreme lipsa de aceasta dimensiune critica in istoria modernismului. De acum cubismul va fi reprezentat de unele din cele mai insemnate capodopere ale sale", a afirmat Campbell.

Colectia, alcatuita intre 1976 si 2013, cuprinde indeosebi opere realizate intre 1909 si 1914, in perioada cea mai inovatoare a cubismului. Ea va fi prezentata in cadrul unei prime expozitii in cursul toamnei 2014.

Directorul Met a adaugat ca celebrul muzeu newyorkez, care inregistreaza anual circa sase milioane de vizitatori, va putea rivaliza cu cele mai mari din lume in acest domeniu. Va fi creat si un nou centru de cercetare consacrat artei moderne, finantat printr-o donatie de 22 milioane de dolari, cea mai mare parte tot a lui Lauder.

Omul de afaceri si celebru colectionar de arta in varsta de 80 de ani este fiul lui Joseph si Estee Lauder, cofondatori ai multinationalei de produse cosmetice Estee Lauder Inc. Leonard Lauder este presedinte emerit al firmei, fiind, alaturi de fratele sau, Ronald, unul din cei mai importanti colectionari si sustinatori ai artei din New York. Familia a donat sute de opere de arta si Whitney Museum of American Art.

Revista Forbes a apreciat colectia cubista a lui Leonard Lauder la 1,1 miliarde de dolari, care ar reprezenta 13,5% din averea sa personala de 8,1 miliarde.

Prin donatia sa, Leonard Lauder intra 'in Panteonul celor mai generosi filantropi din toate timpurile', adauga revista, potrivit careia omul de afaceri ar fi a 24a persoana din lume care doneaza peste un miliard de dolari in timpul vietii.

Lauder a explicat ca, prin gestul sau, vrea sa faca 'un cadou celor care traiesc si lucreaza la New York si celor care vin din lumea intreaga sa viziteze marile noastre institutii artistice'. 'Am ales Met pentru aceasta colectie deoarece cubismul - si arta care il reprezinta - trebuie vazut si studiat intr-unul din cele mai mari muzee enciclopedice din lume', a spus Leonard Lauder.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muzeu arta New York, #tablouri Picasso muzeu New York, #donatie tablouri New York , #Stiri Lifestyle