NASA confirma: O parte din meteoritii cazuti pe Pamant vin de pe Marte

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 10:01
3496 citiri
NASA confirma: O parte din meteoritii cazuti pe Pamant vin de pe Marte
Sursa foto: Mashable

Noi dovezi adunate cu ajutorul instrumentelor roverului Curiosity, apartinand NASA, indica cu exactitate proportia a doi izotopi de argon din atmosfera martiana si confirma ipoteza ca unii meteoriti descoperiti pe Pamant provin de pe aceasta planeta, conform unui material publicat de SPACE.com.

Aceste noi masuratori confirma originile martiene ale unei parti a meteoritilor descoperiti pe Terra si ii ajuta pe planetologi sa inteleaga cand si din ce cauze Marte si-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei, transformandu-se dintr-o planeta calda si umeda in desertul rosu si inghetat din prezent.

Prin intelegerea cu exactitate a concentratiei izotopului mai usor, de argon-36, in atmosfera martiana si prin compararea sa cu concentratia izotopului mai greu, argon-38, oamenii de stiinta au putut confirma care trebuie sa fie compozitia chimica a meteoritilor proveniti de pe aceasta planeta.

"De data aceasta avem confirmarea. Aceasta masuratoare directa, realizata pe Marte rezolva toate incertitudinile cu privire la meteoritii proveniti de pe aceasta planeta", sustine coordonatorul acestui studiu, Sushil Atreya de la Universitatea din Michigan. Acest studiu a fost publicat in ultimul numar al revistei Geophysical Research Letters.

Roverul Curiosity a descoperit ca proportia de argon in atmosfera lui Marte este de 4,2 - izotopul mai usor disparand mai rapid din atmosfera ramasa a planetei (ceea ce inseamna 4,2 atomi de argon-36 pentru fiecare atom de argon-38).

"Argonul reprezinta semnatura clara a pierderii atmosferei pentru ca este un gaz inert din punct de vedere chimic si nu interactioneaza cu alte elemente de la suprafata sau din interiorul planetei Marte", a explicat Sushil Atreya.

Urmatoarea misiunea a NASA pe Marte, MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) urmeaza sa investigheze direct atmosfera ramasa a Planetei Rosii. Sonda MAVEN va fi lansata spre Marte in luna noiembrie.

#meteoriti Pamant Marte, #explorare Marte, #cercetari Marte, #atmosfera Marte , #Stiri Lifestyle