NASA: Planeta Marte poate fi cucerita in urmatorii 20 de ani

Duminica, 05 Mai 2013, ora 14:49
2467 citiri
NASA: Planeta Marte poate fi cucerita in urmatorii 20 de ani

Expertii de la NASA si din sectorul privat sunt de acord ca o misiune cu echipaj uman spre Marte este de domeniul posibilului in urmatorii 20 de ani, chiar daca provocarile sunt imense.

Cei mai mari specialisti in acest subiect, precum Buzz Aldrin, al doilea om care a pasit pe Luna, si mai multi inalti responsabili ai NASA, inclusiv directorul agentiei, Charles Bolden, se vor reuni luni in cadrul unei conferinte care va studia fezabilitatea si utilitatea unui asemenea demers, relateaza AFP.

Revenirea interesului pentru planeta rosie a generat, in ultimele luni, mai multe proiecte ale unor aventurieri mai mult sau mai putin seriosi, dintre care unul propunea chiar numai plecarea spre Marte (fara intoarcere) pentru a reduce costurile.

Publicul american pare, de asemenea, foarte favorabil trimiterii unor astronauti pe Marte, potrivit unui sondaj recent al grupului Explore Mars si al companiei aerospatiale Boeing.

Aceasta ancheta sociologica, realizata pe un esantion de 1.101 persoane, arata ca 75 % dintre americani ar fi favorabili dublarii bugetului anual al NASA, care in prezent este de 17 miliarde de dolari, pentru a finanta o astfel de misiune.

Criza bugetara din SUA, cel mai mare obstacol pentru explorarea 'Planetei Rosii'

Agentia spatiala nu primeste decat 0,5 % din bugetul federal, comparativ cu 4 % in timpul proiectului Apollo de cucerire a Lunii in anii 1960.

Directorul NASA, Charles Bolden, a repetat recent ca "o misiune cu echipaj spre Marte este o prioritate a NASA".

Cel mai mare obstacol in fata unui astfel de proiect este criza bugetara a SUA, estimeaza Scott Hubbard, profesor la Universitatea Stanford din California si fost responsabil al programului NASA de explorare a planetei Marte.

"Daca se lanseaza acest proiect in prezent, ar fi posibil ca oamenii sa ajunga pe Marte peste 20 de ani", a declarat el intr-un interviu acordat AFP. "Plecarea spre Marte nu necesita miracole, ci bani si un program pentru a raspunde provocarilor tehnologice si ingineresti", subliniaza Hubbard, fara sa estimeze costul proiectului, presupus de unii experti a se cifra la mai multe sute de miliarde de dolari.

Amartizarea unei mase de 30-40 de tone va fi una dintre cele mai mari provocari tehnice, considera Scott Hubbard, subliniind marea dificultate de a intra in atmosfera martiana.

El a amintit coborarea alarmanta in 7 minute a robotului Curiosity pe Marte in august 2012, care nu avea decat o tona si este dispozitivul cel mai greu care a fost trimis de oameni pe alta planeta. Vor trebui trimise, de aceea, misiuni robotice prealabile pentru a demonstra ca sistemul functioneaza.

Cu privire la transport, NASA continua sa dezvolte lansatorul greu SLS si capsula Orion in vederea unei misiuni de explorare cu echipaj uman cu destinatie indepartata.

Totodata, Scott Hubbard estimeaza ca un motor nuclear, inca in curs de realizare, ar fi preferabil, asigurand o impingere constanta care ar reduce la jumatate durata periplului.

Distanta Terra - Marte variaza intre 56 si 400 de milioane de kilometri, in functie de pozitia celor doua planete.

Alte obstacole tehnologice, efectele nefaste asupra organismului uman ale sejururilor spatiale indelungate nu sunt inca bine cunoscute, ca de pilda efectele radiatiilor cosmice, pierderea masei osoase si musculare.

In fine, a treia mare problema este de ordin psihologic pentru astronauti izolati care petrec perioade lungi in spatii reduse. Potrivit expertului Stephen Davison, "trebuie studiate efectele biologice si psihologice ale calatoriilor spatiale inca cel putin 10 ani" in ISS inainte de a se intreprinde o misiune spre Marte.

#explorare planeta Marte, #misiune NASA Marte, #proiecte explorare spatiu cosmic, #oameni pe Marte, #misiune spatiala oameni Marte , #Stiri Lifestyle