Noaptea Cercetatorilor 2013 dezvaluie secretele oamenilor de stiinta

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:19
1582 citiri
Noaptea Cercetatorilor 2013 dezvaluie secretele oamenilor de stiinta

Romanii din Bucuresti, Suceava, Piatra Neamt, Tulcea, Sinaia, Brasov si Oradea pot afla pe 27 septembrie ce inseamna sa fii om de stiinta.

Cercetatorii vor face o demonstratie in direct a activitatii lor de laborator iar organizatorii sunt pregatiti cu jocuri si concursuri care, cu siguranta, vor trezi cercetatorul din tine.

Renumite institute de cercetare, precum Centrul de Studii Complexe, Institutul National de Cercetare in Sport, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor, Institutul de Fizica Atomica, Inspectoratul General al Politiei, sau Facultatea de Geografie, impreuna cu parteneri preocupati de stiinta si cercetare, precum Discovery Channel, vor fi prezenti la eveniment, cu demonstratii practice, experimente si concursuri pentru copii intre 9 si 99 de ani.

Vizitatorii vor avea ocazia sa afle cum functioneaza robotii, cum pot conduce o masina doar cu puterea mintii, ce inseamna sa fii cercetator si vor putea sa participe la concursurile si provocarile stiintifice din timpul evenimentului.

Evenimentul se inscrie in seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, si isi propune sa arate publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.

Primul eveniment european de acest gen a fost organizat in 2005 si a atras pana acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul ofera oamenilor de stiinta sansa de a intra in legatura cu publicul, iar publicului sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. In cursul acestei seri, oricine poate descoperi cercetatorul din el. Editia 2012 a atras peste 25.000 de vizitatori in Romania, in cele 7 orase organizatoare.

La eveniment este asteptat publicul larg, indiferent de varsta sau experienta stiintifica. Proiectul se adreseaza mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o mare varietate de activitati stiintifice si educative. Pana la data evenimentului, sunt asteptate si ultimele inscrieri in concursul Laboratorul anului 2099, care da sansa pasionatilor de stiinta sa ne arate perspectiva lor asupra laboratorului viitorului.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene de catre Target Active Training si Asociatia Invenio in parteneriat cu Anticipatia, parte a grupului Nemira, Politia Romana, Centrul de Studii Complexe, Institutul Nattional de Cercetare in Sport si Europa FM.

Proiectul se desfasoara in Romania din anul 2006, organizatorii editiei din acest an fiind implicati si in anii 2007, 2008, 2010, 2011 si 2012. In 2013 orasele partenere din Romania sunt: Bucuresti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamt, Tulcea, Oradea si Brasov.

In fiecare oras, evenimentul este organizat in parteneriat cu jucatori importanti din cercetare, precum Institutul de Fizica Atomica, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Fizica, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (Bucuresti) sau Asociatia Cygnus din Suceava.

Pentru mai multe informatii despre concurs, orasele organizatoare si program vizitati www.noapteacercetatorilor.eu si www.facebook.com/ResearchersNightRomania

#Noaptea Cercetatorilor 2013, #Noaptea Cercetatorilor Bucuresti, #demonstratii practice cercetare, #institute cercetare Romania , #Stiri Lifestyle