Opera lui Salvador Dali, completata cu inca doua picturi identificate oficial

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 09:12
2265 citiri
Opera lui Salvador Dali, completata cu inca doua picturi identificate oficial

Fundatia Gala-Salvador Dali a anuntat ca a identificat doua panze cu peisaje onirice realizate de pictorul suprarealist spaniol in 1930.

Cele doua creatii, 'Simulacrul noptii' si 'Atractia libera a dorintei', au trasaturile caracteristice imaginarului oniric al lui Dali (1904-1989). Expertii fundatiei stiau de ele, dar nu le-au putut localiza pana acum, relateaza sudinfo.be.

"Aveam cunostinta de existenta operelor, dar nu stiam unde sunt si cum sa le legam de Dali. Ne-am gandit ca sunt ale lui, insa trebuia sa verificam", a spus Montse Aguer, director al centrului de studii al fundatiei. "Sunt creatii din epoca suprarealista a lui Dali, ambele extrem de semnificative. Se regasesc peisaje onirice tipice lui Dali, cu umbre si socluri inalte", a adaugat ea.

Panzele in ulei au fost gasite dupa cautari intense, cu ajutorul unor articole vechi din presa care le prezentau in doua expozitii. 'Simulacrul noptii' a aparut la San Francisco in 1965, in timp ce 'Atractia libera a dorintei' a fost expusa in 1935 la Santa Cruz de Tenerife (Spania).

"Plecand de la aceste lucruri, am reconstituit parcursul operelor si le-am gasit", prima la un colectionar particular si cealalta in galeria de arta a Universitatii Yale din Statele Unite, a precizat Montse Aguer.

Cele doua creatii vor fi adaugate catalogului electronic, proiect demarat in 2004 care isi propune sa inventarieze totalitatea operei pictorului spaniol, incheie sudinfo.be.

#picturi Salvador Dali, #pictor spaniol, #creati Salvador Dali , #Stiri Lifestyle