Papa cere angajatilor de la Vatican sa arboreze o mimica "bucuroasa" si "amabila"

Marti, 07 Mai 2013, ora 10:23
1247 citiri
Papa cere angajatilor de la Vatican sa arboreze o mimica "bucuroasa" si "amabila"

Papa Francisc a omagiat luni "profesionalismul" garzilor elvetiene, cerandu-le sa arboreze o expresie degajata cand sunt de serviciu, recomandare valabila si pentru ceilalti angajati ai Vaticanului, ca si pentru el insusi.

"In timpul sederii voastre la Roma, sunteti invitati sa va marturisiti credinta cu bucurie si prin amabilitatea expresiei voastre: este important pentru numeroase persoane care trec prin Cetatea Vaticanului. Dar la fel de important este pentru cei care lucreaza la Sfantul Scaun, ca si pentru mine", a declarat papa argentinian.

Papa Francisc a adus "un omagiu serviciului generos si pretios al garzilor elvetiene aflate in serviciul papei si al Bisericii". "In fiecare zi, pot sa constat personal experienta devotamentului, profesionalismului si iubirii cu care va desfasurati activitatile", le-a spus el primindu-i in Sala Clementina, potrivit AFP.

In cursul serii, in curtea Saint-Damase, in centrul micului stat, in prezenta presedintelui elvetian, Ueli Maurer, 35 noi membri ai garzilor elvetiene au depus juramantul, 28 in limba germana, sase in limba franceza si unul in limba italiana.

Circa 39 % dintre elvetieni sunt de confesiune catolica, 31 % de confesiune protestanta. Bisericile din Elvetia sunt traversate de numeroase curente contestatare.

Ca in fiecare an, ceremonia a avut loc in ziua comemorarii rezistentei garzilor elvetiene pentru apararea papei Clement al VII-lea (1523-1534), in cursul atacarii Romei de trupele lui Carol Quintul, in 6 mai 1527.

Pentru a intra in Garda elvetiana, un candidat trebuie sa aiba sub 30 de ani, sanatate buna, cazier judiciar curat, sa aiba inaltimea de cel putin 1,74 m, sa fie celibatar si sa fi absolvit scoala de recruti a armatei elvetiene. Garzile se angajeaza pentru minimum doi ani.

Garda elvetiana asigura protectia imediata a papei Francisc, controland intrarile Cetatii Vaticanului si supraveghind palatul apostolic. Ea trebuie sa asigure, de asemenea, paza resedintei Sainte-Marthe, utilizata pentru cazarea oaspetilor ocazionali, unde locuieste si Jorge Bergoglio, care nu s-a instalat in apartamentele pontificale prevazute pentru el.

#garzi elvetiene Vatican, #angajati Vatican, #recomandari Vatican Papa Francisc , #Stiri Lifestyle