Peste jumatate din populatia lumii crede ca fenomenul coruptiei s-a agravat

Marti, 09 Iulie 2013, ora 10:58
1313 citiri
Peste jumatate din populatia lumii crede ca fenomenul coruptiei s-a agravat

Mai mult de o persoana din doua (53 la suta) din lume considera ca in doi ani coruptia s-a agravat, potrivit unui raport al organizatiei Transparency International.

In ultimele 12 luni, 27 la suta dintre persoanele intervievate pentru acest barometru mondial al coruptiei afirma ca au fost nevoite sa plateasca mita pentru a avea acces la unele servicii publice sau unele institutii, publicat marti si citat de AFP.

"Statele trebuie sa trateze cu seriozitate vocile care se ridica impotriva coruptiei si sa intreprinda activitati concrete pentru favorizarea transparentei si pentru a incita administratia sa dea socoteala cetatenilor", avertizeaza Huguette Labelle, presedinta Transparency International, citata intr-un comunicat publicat la Berlin, la sediul organizatiei neguvernamentale.

Ancheta, realizata pe un esantion format din 114.000 de persoane in 107 tari, arata si o criza in ceea ce priveste increderea in clasa politica.

In 51 de tari, partidele politice sunt considerate institutia cea mai corupta si 55 la suta dintre persoanele intervievate cred ca actiunea Guvernului se supune intereselor particulare.

Transparency International recomanda, intre altele, oficialilor politici sa faca publice declaratiile lor de avere, precum si pe cele ale familiilor lor. Organizatia considera ca formatiunile politice ar trebui sa isi declare sursele de finantare si veniturile pentru a dezvalui potentialele conflicte de interese.

Cetatenii privesc cu mai multa severitate actiunile de combatere a coruptiei liderilor lor decat la inceputul crizei financiare din 2008, potrivit aceleiasi surse. Astfel, 31 la suta dintre ei considerau in urma cu cinci ani ca actiunea Guvernului lor pentru combaterea coruptiei este eficienta. In prezent doar 22 la suta cred acest lucru.

Organizatia neguvernamentala publica in fiecare an un clasament al perceptiei coruptiei in lume.

#coruptie lume, #barometru mondial coruptie, #transparency international coruptie , #Stiri Lifestyle