Pietre pretioase in valoare de cateva sute de mii de euro, descoperite de un alpinist pe Mont-Blanc

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 10:55
1745 citiri
Pietre pretioase in valoare de cateva sute de mii de euro, descoperite de un alpinist pe Mont-Blanc

Un tanar alpinist francez a descoperit pietre pretioase in valoare de cateva sute de mii de euro pe un ghetar din masivul Mont-Blanc, care au fost pierdute cel mai probabil in urma prabusirii unui avion indian, in urma cu o jumatate de secol, au anuntat joi Jandarmeria franceza.

Pietrele pretioase - smaralde, safire si rubine - au fost predate Jandarmeriei din Bourg-Saint-Maurice, la inceputul lunii septembrie.

Valoarea lor a fost estimata de un bijutier local la o suma cuprinsa intre 130.000 de euro si 246.000 de euro. Tanarul alpinist, care doreste sa-si pastreze anonimatul, a descoperit pietrele pretioase atunci cand escalada ghetarul Bossons.

El a gasit o cutie metalica ascunsa in zapada de pe acel ghetar. In interior se aflau cateva saculete, care purtau mentiunea "Made in India", in care erau ascunse nestematele.

"Este un tanar cinstit, care a inteles foarte repede faptul ca ele apartineau cuiva care a murit pe acel ghetar", a spus Sylvain Merly, comandantul companiei de jandarmerie din Albertville.

"Ar fi putut sa le pastreze pentru el, dar a preferat sa le aduca la jandarmerie", a adaugat el.

Doua avioane indiene s-au prabusit pe Mont-Blanc in 1950 si 1966. De atunci, alpinistii din regiune descopera cu regularitate bucati din cabinele aeronavelor, geamantane si chiar ramasite umane.

In august 2012, doi alpinisti tineri din Chamonix au descoperit valiza unui diplomat indian, continand taieturi din ziare, pe care le-au predat simbolic autoritatilor indiene.

In cazul pietrelor pretioase, "daca nu gasim proprietarul, un articol de lege prevede ca acestea ar putea reveni tanarului alpinist", a declarat Sylvain Merly.

Nestematele au fost plasate sub sigiliu si au fost trimise Parchetului din Albertville.

Autoritatile franceze urmeaza sa intre in contact cu autoritatile indiene pentru a-l identifica pe proprietarul nestematelor sau pe mostenitorii acestuia.

Malabar Princess, un avion al companiei Air India, s-a prabusit pe Mont-Blanc pe 3 noiembrie 1950, in timpul unei catastrofe aeriene care a facut 58 de morti.

Dupa aproape 16 ani, pe 24 ianuarie 1966, Kangchenjunga, un avion Boeing 707 al companiei Air India, care zbura pe ruta Bombay-New York, s-a prabusit in acelasi loc cu 117 pasageri la bord, la o altitudine de aproximativ 4.750 de metri. Niciun pasager nu a supravietuit accidentului.

Ghetarul Bossons scoate la iveala cu regularitate ramasite ale celor doua catastrofe aviatice produse pe Mont-Blanc. In 1975, ghidul montan Christian Mollier a descoperit trenul de aterizare al avionului Malabar Princess.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bijuterii Mont Blanc, #alpinisti bijuterii, #avion prabusit Mont Blanc, #bijuterii avion prabusit , #Stiri Lifestyle