Presa spaniola il omagiaza pe Mihai I de Hohenzollern: Este ''regele republicii romane''

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 11:35
1381 citiri
Presa spaniola il omagiaza pe Mihai I de Hohenzollern: Este ''regele republicii romane''

La cei 93 de ani ai sai, Mihai I de Hohenzollern, 'regele republicii romane', este un monarh fara tron care se bucura de foarte multa popularitate. Cotidianul spaniol El Mundo remarca faptul ca, desi nu este la fel de cunoscut precum verisoara sa regina Elizabeta a Angliei si nici nu ocupa atatea pagini ale presei mondene precum seful statului Monaco, regele Mihai este, exact ca acestia din urma, un monarh european.

"Cazul sau este insa unic, pentru ca Mihai I de Hohenzollern este rege al Romaniei, o republica in care i s-a restituit titlul si modul de adresare in 1997. Si daca nu este destul de special cazul sau, la cei 93 de ani, Miguel I este decanul familiilor regale din lume si singurul sef de stat european din al doilea razboi mondial, care inca traieste. In locul lui, oricine ar fi coplesit. Insa lui nici nu-i trece prin minte sa abdice", constata cotidianul El Mundo.

De fapt, si-a petrecut jumatate din viata regretandu-si abdicarea din decembrie 1947, fortat fiind de autoritatile comuniste care au luat puterea in Romania. Cele petrecute atunci l-au privat de coroana si l-au obligat sa inceapa un exil care a durat 50 de ani si care l-a dus la inceput la Londra, si apoi in Elvetia.

Un destin coplesitor

Cu toate acestea, peripetiile lui rocambolesti au inceput cu mult inainte. Mihai I s-a urcat pe tron pentru prima oara la nici 6 ani, la moartea bunicului sau, Ferdinand. A fost proclamat rege inaintea tatalui sau, printul mostenitor Carol, pentru ca acesta fugise cu amanta lui sa se bucure de un dolce far niente. Dupa trei ani, obosit de petreceri, Carol s-a intors la Bucuresti si nu s-a sfiit sa-i smulga fiului sau coroana de pe cap. Peste zece ani, in 1940, la 19 ani, Mihai a fost proclamat din nou rege.

Pana la abdicare si exil, domnia lui a fost marcata de razboiul mondial, de aliantele Romaniei cu Hitler si Mussolini si apoi cu aliatii si in contratimp, si de dictatura de plumb a lui Ion Antonescu, precum si de schimbarea directiei de catre suveranul novice, cand deja nu se mai putea face nimic. Dupa jumatate de secol de stapanire comunista, pe durata careia propaganda l-a transformat pe Mihai I intr-un tradator abject, in 1997, dupa ce Romania a inceput drumul catre democratie, tara i-a deschis din nou portile monarhului deja senior, unul dintre verii cei mai iubiti ai reginei Sofia a Spaniei, inapoindu-i cetatenia si titlul de rege, pe care il poarta in prezent.

Monarhului fara tron i-au fost inapoiate proprietatile familiei regale si, mai important, a inceput sa castige sprijin si respect in randul populatiei, astfel incat in prezent Mihai I se bucura de un nivel de popularitate superior oricarui politician al republicii - continua El Mundo. Potrivit unui sondaj recent, 45% dintre romani se declara multumiti de activitatea Casei Regale - si numai 9,6% are o parere proasta despre aceasta. Tot mai multe voci solicita un referendum pentru a stabili monarhia parlamentara, desi majoritari sunt republicanii.

Mihai I este foarte prezent in viata publica, avand un deosebit rol ceremonial. Si astfel va continua, atata vreme cat va mai avea putere. Asa cum a spus in discursul sau istoric din parlament in 2011, "coroana nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei noastre, al suveranitatii si unitatii noastre".

#Mihai I de Hohenzollern, #regele republicii romane, #regele mihai, #rege Romania , #Stiri Lifestyle