Record mondial: Povestea timbrului de 9,5 milioane de dolari

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 10:14
1496 citiri
Record mondial: Povestea timbrului de 9,5 milioane de dolari

Un minuscul timbru octogonal din secolul al XIX-lea, One-Cent Magenta, emis in Guyana Britanica, s-a vandut marti seara, la New York, cu 9,5 milioane de dolari, depasind recordul anterior inregistrat la licitatie pentru un timbru.

Exemplarul unic, considerat 'Mona Lisa timbrelor', fusese estimat intre 10 si 20 milioane de dolari de casa de licitatii Sotheby's, relateaza miercuri AFP.

In fata unei sali pline, licitatia a inceput de la 4,5 milioane de dolari, marca postala fiind adjudecata in doua minute cu 7,9 milioane de dolari, plus cheltuielile asociate, care nu sunt incluse in estimari. 'Cu cheltuielile implicate, timbrul a atins 9,5 milioane de dolari, nou record mondial', a declarat seful sedintei de licitatie, David Redden, adaugand ca cel care l-a cumparat a dorit sa ramana anonim. 'Este cel mai scump obiect din lume daca luam in calcul greutatea lui', a mai spus el.

Recordul precedent data din 1996, cand un timbru suedez din 1855, 'Tre Skilling', s-a vandut cu 2,2 milioane de dolari, a anuntat Sotheby's. Extrem de simplu, avand 2,54 cm x 3,18 cm, One-Cent Magenta, imprimat cu negru pe fond rosu-violet, timbrul are desenat un vapor si deviza fostei colonii :'Damus Petimus Que Vicissim', precum si semnatura fostului sef al postei din acea epoca.

Exceptionalul timbru a fost emis in 1856, intr-o perioada cand doar cateva tari aveau timbre. Marcile postale ajungeau in Guyana Britanica, colonie din America de Sud, cu vaporul, dar in 1856 un vas a intarziat, asa incat seful postei a cerut ziarului local Royal Gazette sa imprime si timbre. Au fost imprimate atunci timbre de un cent si patru centi de culoare rosu-violet. In prezent exista mai multe timbre de patru centi, dar numai unul de un cent (One-Cent Magenta).

Timbrul a fost gasit de un copil

Timbrul vandut la licitatia de la New York a fost gasit in 1873 de un scotian de 12 ani, intr-un sat din Guyana Britanica, in acte de familie. L-a vandut in acelasi an cu cativa silingi unui colectionar local, care l-a trimis spre analiza la Glasgow. A fost cumparat de alt colectionar in 1878 la Liverpool, apoi de contele francez Philippe la Renotiere von Ferrary, mare colectionar, care l-a lasat unui muzeu din Berlin.

Dupa Primul Razboi Mondial, Franta a luat timbrul in contul despagubirilor datorate de Germania, apoi l-a vandut vandut la licitatie, in 1922, lui Arthur Hind, magnat newyorkez, care l-a platit cu 35.000 de dolari. In 1970 a inregistrat un record la vanzare - 280.000 de dolari, iar in 1980 a fost adjudecat cu 935.000 de dolari de John E. du Pont, filatelist si milionar excentric, mort in 2010 in inchisoare, dupa ce fusese condamnat pentru crima. Administratorii averii sale au scos timbrul la licitatie.

One-Cent Magenta nu mai fusese vazut public din 1986. Inainte de licitatia din America, Sotheby's l-a expus la Londra, Hong Kong si New York, incheie AFP.

#licitatie New York, #licitatie timbru, #vanzare timbru New York , #Stiri Lifestyle