Regele Mihai I implineste 91 de ani. Vezi cum il sarbatoreste Romania

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:12
2054 citiri
Regele Mihai I implineste 91 de ani. Vezi cum il sarbatoreste Romania

Regele Mihai implineste joi 91 de ani. Aniversarea regelului va fi marcata de o serie de evenimente printre care se numara acordarea titlului de doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti sau inaugurarea unei piatete care ii poarta numele.

"Piateta Regelui" se afla la intersectia soselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu. Tot joi, regele Mihai si principesa Margareta vor decora, dupa-amiaza, o serie de personalitati din Romania si din Europa, fostul suveran urmand ca seara sa participe la concertul de gala de la Ateneul Roman organizat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, pentru strangerea de fonduri destinate tinerilor cu talent artistic.

Nascut in 1921 la Sinaia, Mihai I a fost suveran al Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947.

Mihai I a devenit pentru prima data rege al Romaniei in decembrie 1925, dupa moartea bunicului sau Ferdinand si dupa ce tatal sau, Carol al II-lea, a renuntat la tron. Trei ani mai tarziu a fost detronat de tatal sau, insa un deceniu mai tarziu, a reprimit coroana pentru alti sapte ani de domnie.

Regele s-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946, dar a fost constrans sa abdice la 30 decembrie 1947 si s-a stabilit la Versoix (Elvetia).

Stra-stranepot al reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, Mihai este una dintre ultimele figuri publice in viata cu o implicare cheie in evenimentele celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce a renuntat la tron, Mihai I s-a casatorit, in 1948, cu printesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscuta si sub numele de regina Ana a Romaniei, cu care are cinci fiice. Autoritatile romane comuniste i-au retras cetatenia romana in acelasi an.

Familia regala a locuit in Elvetia la Varsoix, timp de peste 45 de ani. Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au infiintat o ferma de pui si au construit un mic atelier de tamplarie.

Regele a pastrat inca de atunci legatura cu evenimentele din tara, primind saptamanal rapoarte, analize si noutati de la generalul Lazar, pe care il vedea in fiecare saptamana la Londra.

Regele Mihai si Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia.

De marile sarbatori crestine si in functie de angajamentele lor publice, Regele si Regina aleg sa fie alaturi de cei dragi fie la castelul sau de la Savarsin din judetul Arad, fie la palatul Elisabeta din Bucuresti, pus la dispozitia lor prin decizie parlamentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regele Mihai aniversare, #evenimente aniversare regele Mihai, #regele Mihai viata , #Stiri Lifestyle