Regizorul Calin Netzer a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios"

Vineri, 22 Martie 2013, ora 08:26
1585 citiri
Regizorul Calin Netzer a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios"

Regizorul Calin Netzer, al carui film "Pozitia copilului" este primul lungmetraj romanesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost decorat, prin decret prezidential, cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, informeaza Presedintia.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat joi decretele de decorare a unor personalitati culturale.

"Astfel, in semn de inalta apreciere pentru exceptionala sa daruire artistica, incununata prin premierea filmului ?Pozitia copilului? cu trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a editie a Festivalului de film de la Berlin, pentru activitatea regizorala si contributia remarcabila la promovarea cinematografiei romanesti atat in tara, cat si in strainatate, ca exponent al tinerei generatii de regizori romani, domnul presedinte Traian Basescu a conferit Ordinul National ?Serviciul Credincios? in grad de Cavaler, domnului Calin-Peter Netzer, regizor", informeaza comunicatul.

Pe 8 martie, filmul "Pozitia copilului" s-a lansat in 35 de cinematografe din peste 20 de orase.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu, Vlad Ivanov si Tania Popa.

Totodata, in semn de apreciere pentru implicarea sa activa in promovarea la nivel academic a limbii si literaturii romane, pentru contributia avuta la strangerea relatiilor culturale si stiintifice romano-germane, presedintele Romaniei a conferit Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria F - "Promovarea Culturii", prof. univ. dr. Wolfgang Dahmen, de la Institutul de Romanistica al Universitatii "Friedrich Schiller" din Jena (Germania), doctor honoris causa al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Decorarile au fost facute la propunerea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#C lin Netzer decorat presedinte, #C lin Netzer Ordinul Na ional, #Pozitia Copilului , #Stiri Lifestyle