Saracia ar putea cuprinde Europa din cauza austeritatii - raport

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:01
2521 citiri
Saracia ar putea cuprinde Europa din cauza austeritatii - raport

Aproximativ 25 de milioane de europeni risca sa ajunga sub pragul saraciei pana in 2025 daca liderii lor mentin actualele politic de austeritate, a avertizat joi Oxfam, cu o zi inaintea unei reuniuni a ministrilor de finante din Uniunea Europeana, transmite AFP.

Modelul european "este in prezent direct contestat de politicile de austeritate prost concepute", se arata intr-un raport al organizatiei nonguvernamentale pentru lupta impotriva saraciei.

Directoarea biroului european al Oxfam, Natalia Alonso, acuza declinul drepturilor sociale, "taierile radicale din bugetele securitatii sociale, sanatatii si educatiei, reducerea drepturilor angajatilor si fiscalitatea inechitabila", principii de baza in ultimii trei ani ale masurilor economice adoptate in scopul redresarii finantelor publice in Europa.

"In 2011, in cadrul Uniunii Europene 120 de milioane de persoane traiau sub pragul saraciei" (mai putin de 60% din venitul mediu), iar "numarul acestora ar putea creste cu 15 pana la 25 de milioane daca masurile de austeritate vor continua", ridicand la peste un sfert din totalul populatiei numarul celor amenintati de saracie, inclusiv daca au un loc de munca, este de parere ONG-ul amintit.

Oxfam neaga eficienta masurilor de "excesive de reducere a datoriei" care au afectat cresterea economica si au dus la noi recorduri ale ratei somajului si a caror oportunitate face in prezent obiectul dezbaterilor in randul initiatorilor acestora.

Inegalitatile de pe continent au crescut puternic, in favoarea celor mai bogati 10% europeni

Intitulat "Capcana austeritatii", raportul subliniaza, de asemenea, adancirea inegalitatilor, in favoarea "a 10% dintre cei mai bogati europeni".

Tarile care au aplicat un regim de austeritate, Grecia si Portugalia, in schimbul unui ajutor financiar din partea UE-FMI, dar si Spania si Marea Britanie "se vor situa in curand printre tarile cele mai inechitabile din lume", daca nu isi modifica politicile, a mai mentionat Natalia Alonso.

Dupa ce atrage atentia asupra concluziilor trase in urma experientelor similare din America Latina si Asia de Sud-Est din anii 1980 si 1990, Oxfam cere "statelor membre ale UE sa apere un nou model economic si social", bazat pe o fiscalitate echitabila si investitii publice in servicii si inovatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#saracie Europa, #politici austeritate europa, #criza economica Europa , #Stiri Lifestyle