Selfie si psihologie: Trasaturile faciale, decisive pentru o buna prima impresie

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 13:11
1581 citiri
Selfie si psihologie: Trasaturile faciale, decisive pentru o buna prima impresie

Trasaturile faciale surprinse in poze sunt importante pentru a crea o buna prima impresie unei persoane, iar cunoasterea punctelor forte este benefica in realizarea unor fotografii de tip "selfie", care sa contureze o imagine mai buna despre sine.

Potrivit oamenilor de stiinta, chiar si intr-o singura imagine, precum un selfie, micile modificari in dimensiunea fetei pot face ca persoana sa para mai de incredere, dominanta si atractiva.

Pentru prima data, cercetatorii au descoperit caracteristicile care sunt asociate cu anumite judecati sociale, scrie dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Astfel, noul studiu, realizat de cercetatorii de la departamentul de psihologie al Universitatii din York, arata ca este posibil sa fie prezise cu acuratete primele impresii, luand in calcul trasaturi fizice faciale din poze de zi cu zi, precum cele publicate pe retelele de socializare.

"Prezentarea modului in care aceste prime impresii pot fi captate din imagini foarte diferite ale chipurilor ofera perspective asupra modului in care creierele noastre obtin aceste perceptii aparent remarcabile", a declarat profesorul Andy Young, de la departamentul de psihologie, care s-a ocupat de realizarea acestui studiu.

Cat de mult conteaza prima impresie

Potrivit studiului, in momentul in care o persoana se uita la chipul altei persoane ilustrat intr-o fotografie isi formeaza imediat o impresie despre caracterul acesteia din urma, de exemplu, daca este prietenoasa, de incredere sau competenta.

Desi nu este clar cat de corecte sunt, aceste prime impresii pot influenta comportamentul ulterior. De exemplu, judecati in ceea ce priveste competentele bazate pe imagini faciale pot prezice rezultatele alegerilor electorale.

Impresiile pe care le cream prin imagini ale chipurilor noastre ("avataruri" sau "selfie-uri") devin din ce in ce mai importante intr-o lume in care se pune foarte mult accentul pe online, oamenii ajungand sa se cunoasca mai degraba virtual decat fata in fata, spun cercetatorii.

Pentru a investiga baza acestor judecati, echipa de cercetatori a ales fotografii obisnuite de pe site-uri si a analizat trasaturile fizice faciale pentru a dezvolta un model ce ar putea prezice in mod corect primele impresii. Fiecare dintre cele 1.000 de chipuri au fost descrise in termenii a 65 de trasaturi diferite, precum "dimensiunea ochilor", "latimea spancenelor" etc.

Prin combinarea acestor factori, modelul ar putea explica mai mult de jumatate din variatiile din evaluarea judecatilor sociale ale acelorasi chipuri. Aceste imagini ilustreaza, de asemenea, caracteristici care sunt asociate cu judecati sociale particulare.

Studiul, publicat in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), arata cat de importante sunt chipurile si imaginile specifice cu fete in crearea unor prime impresii favorabile sau nefavorabile.

Primele impresii sunt create de trei factori distincti: accesibilitate ("Vor sa ma ajute sau sa ma raneasca?"), influenta ("Pot sa ma ajute sau sa ma raneasca?"), tinerete - atractivitate (poate reprezenta fie un bun partener romantic, fie un rival).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trasaturi faciale, #importanta prima impresie, #trasaturi faciale poze , #Stiri Lifestyle