Speranta de viata in China, redusa cu peste cinci ani de carbunele gratuit

Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:25
3084 citiri
Speranta de viata in China, redusa cu peste cinci ani de carbunele gratuit

Speranta de viata, redusa pentru locuitorii nordului Chinei cu cel putin cinci ani, este consecinta unei vechi politici care consta in acordarea gratuita a carbunilor pentru incalzire in timpul iernii rezidentilor regiunii.

Aceasta practica prin care se ofera carbuni locuintelor si birourilor situate la nord de raul Huai a inceput inainte de anii 1980, in cursul perioadei de planificare economica centralizata, explica Michael Greenstone, profesor de Economia mediului in Massachusetts Institute of Technology (MIT) si principal autor al acestui studiu aparut in ziarul Academiei americane de Stiinte (Proceedings of the National Academy of Sciences, indica un studiu american publicat luni si citat de AFP).

Dar rezultatul a constat intr-o poluare mult mai importanta in nordul tarii din cauza arderii carbunilor, cu peste 55 % mai mare decat in sud, si o speranta de viata pentru locuitorii regiunii redusa cu 5,5 ani, precizeaza el.

Aceste morti premature sunt "datorate aproape integral cazurilor crescute de mortalitate de origine cardio-respiratorie", insista studiul la care au participat cercetatori veniti din China si Israel.

Poluarea cu fum si funingine, mai mare cu 55% in nordul Chinei decat in sud

Acesti oameni de stiinta au observat in special un tip de poluare prin particulele totale in suspensie in aer, in care au gasit fum si funingine. Acestea erau cantitativ cu 55 % mai importante in nordul decat in sudul tarii in cursul perioadei studiate (1981-2001).

Ei au analizat, de asemenea, statisticile mortalitatii intre 1991 si 2001, in acelasi timp la nord si la sud de raul Huai, si au descoperit ca speranta de viata era mult mai slaba in regiunile supuse acestei politici a carbunelui gratuit.

"Putem spune de acum inainte cu mai multa certitudine ca o expunere pe termen lung la poluarea (prin arderea carbunilor), in special prin acest tip de particule, are consecinte dramatice asupra sperantei de viata", noteaza Greenstone.

In total, aceasta politica veche de mai multe decenii le-ar putea costa pe cele 500 de milioane de persoane care locuiesc in nordul Chinei circa 2,5 miliarde de ani din speranta de viata, continua studiul.

"Aceasta cercetare subintelege ca politica raului Huai, care porneste de la obiectivul laudabil de a furniza incalzire gratuita localnicilor, a avut consecinte dezastruoase pentru sanatate, probabil din cauza esecului autoritatilor de a instala paralel dispozitive pentru reducerea poluarii", conchide studiul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#speranta viata China, #carbune gratuit China, #incalzire carbune China , #Stiri Lifestyle