STUDIU: Aproape 50% dintre romani tin post inainte de Paste si Craciun

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 20:16
1944 citiri
STUDIU: Aproape 50% dintre romani tin post inainte de Paste si Craciun

Aproape 50% dintre romanii cu varsta peste 14 ani tin post, in special inainte de Paste si de Craciun, majoritatea lor facand asta din credinta, iar peste un sfert respectand durata integrala a perioadei impuse de canoane, arata un studiu realizat de Mercury Research.

Femeile obisnuiesc sa tina post intr-o masura mai mare decat barbatii (57% fata de 40%), conform aceleiasi cercetari.

Cele mai frecvent intalnite motive pentru care romanii tin post sunt credinta si normele religioase. Alte motive sunt legate de sanatate, de respectarea traditiei sau de un obicei in familie.

Potrivit aceluiasi studiu, 88% dintre cei care postesc tin Postul Pastilor, 77% - pe cel al Craciunului, iar 45% - Postul Adormirii Maicii Domnului. Alte sarbatori mentionate de cei care postesc sunt Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, tinut de 39% dintre respondenti, si Ajunul Botezului Domnului (27%).

Cei mai multi dintre romanii care nu tin post explica asta prin faptul ca nu reusesc (35%), alti 25% nu considera necesar, iar 13% invoca probleme de sanatate.

La oras, un numar mai ridicat de persoane tin post, in primul rand, pentru detoxifierea organismului, in timp ce, la sate, doar 2% au acest motiv principal. In acelasi timp, obiceiul in familie legat de post este mult mai prezent in mediul rural decat in cel urban, arata acelasi studiu.

In privinta preferintelor culinare din timpul postului, cele mai cautate sunt legumele, verdeturile si fructele proaspete. In acelasi timp, cei mai multi dintre cei care tin post (77%) spun ca nu consuma bauturi alcoolice in perioada respectiva.

Studiul a fost realizat in perioada 19 februarie-4 martie, prin interviuri directe cu 1.282 de respondenti cu varsta de peste 14 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#post Paste obiceiuri Romania, #post Craciun obiceiuri Romania, #mancare Paste Romania , #Stiri Lifestyle