Taxiurile cubaneze se privatizeaza

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 09:51
1448 citiri
Taxiurile cubaneze se privatizeaza

Guvernul cubanez a transformat in intreprinderi private soferii de taxi, pana acum angajati de stat, pentru a le imbunatati serviciul si reduce numarul de functionari, a anuntat miercuri ziarul oficial Granma, citat de AFP.

"Decizia de a generaliza aceasta forma de gestionare", experimentata din 2010 de o companie de taxiuri din Havana, este de "a rezolva o serie de dificultati" aferente acestei activitati, potrivit articolului.

"Sistemul traditional de stat nu a fost in masura sa rezolve" problemele si "de-a lungul timpului s-a tradus prin scaderea calitatii serviciilor", adauga ziarul.

Printre alte probleme sunt mentionate "neregulile in serviciu, insusirea veniturilor de catre soferi, personalul supradimensionat" si "un parc auto invechit", adauga organul oficial al Partidului Comunist Cubanez.

Noul sistem prevede ca angajatii companiilor publice sa se organizate in cooperative, o formula preferata de presedintele Raul Castro in cadrul numeroaselor reforme economice implementate in ultimii ani pentru "actualizarea" modelului cubanez mostenit din epoca sovietica.

Potrivit Granma, "avand in vedere rezultatele pozitive" obtinute prin experimentele efectuate la Havana si din 2011 in statiunea balneara Varadero (140 km est de capitala), masura va fi extinsa pe parcursul anului la toate companiile de taxi publice ce factureaza serviciile lor in valuta.

Potrivit unui responsabil din Ministerul Transporturilor, douazeci de cooperativele ar trebui sa apara pe insula. Acestea vor include soferii proprietari ai vehiculelor sau altii care inchiriaza masina lor statului.

Exista de asemenea si alte companii in Cuba ce factureaza in moneda locala, peso cubanez, care vor ramane publice, si taxiuri private individuale, de obicei vechi limuzine americane din anii '50 si '60, apreciate de turisti.

La initiativa presedintelui Raul Castro, sute de cooperative rezultate din fostele intreprinderi publice s-au dezvoltat pe insula in ultimii ani, iar numarul micilor intreprinzatori - "cuentapropistas", s-a stabilit la aproximativ 445.000 de persoane, fata de inca cinci milioane de functionari publici, la o populatie de 11,1 milioane de locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cuba taxi privat, #privatizare taxiuri Cuba, #taxi Cuba , #Stiri Lifestyle