Telescopul Kepler a descoperit 10 noi exoplanete potential locuibile

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 11:46
1373 citiri
Telescopul Kepler a descoperit 10 noi exoplanete potential locuibile

Echipa de experti ai Agentiei spatiale americane (NASA), care prelucreaza datele furnizate de telescopul Kepler, a identificat un numar record de 833 de posibile planete, dintre care zece sunt potential locuibile, relateaza agentia de presa RIA Novosti.

Aceste noi date au fost prezentate cu ocazia unei conferinte stiintifice dedicata rezultatelor activitatii Kepler, la Ames Research Center din Moffett Field, statul California.

Jason Rowe, de la Institutul de cautare a inteligentei extraterestre, spune ca din luna ianuarie numarul planetelor-candidat in banca de date Kepler, a crescut cu 29%, iar acum se ridica la 3.540.

Numarul de planete apropiate de marimea Pamantului (cu o raza de 1,25 mai mica decat cea terestra) a crescut cu 78% - la 674, iar numarul de planete cu raze mai mari decat a Terrei a crescut cu 33% - la 1.080. Zece din numarul de "planete-candidat" au o raza mai mica decat dublul razei terestre si se afla in "zona de viata"- adica la o astfel de distanta de Soare incat pe suprafata lor poate fi apa in stare lichida si viata.

Dupa analiza datelor, cea mai apropiata planeta de pamanteni unde ar putea exista viata ar trebui sa se afle la 15 de ani-lumina de sistemul nostru solar.

Expertii evocau anterior aproximativ 3.500 de planete, care intr-un fel sau altul se apropie dupa parametrii lor de Pamant. Dintre acestea, cea mai apropiata de Terra se afla la o distanta de 12 ani lumina.

Aceste date noi NASA intervin in contextul in care expertii trag un semnal de alarma, afirmand ca in urmatoarele decenii este de asteptat o inrautatire dramatica a conditiilor de viata pe Terra, potrivit raportului anual al Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice (IPCC), care vor fi publicate in primavara anului 2014.

"In secolul XXI, schimbarile climatice nefavorabile asociate procesului de incalzire globala vor cauza declinul cresterii economice si vor determina o crestere a numarului de cetateni saraci. La un moment dat, in unele regiuni cu temperaturi ridicate, in combinatie cu un nivel ridicat de umiditate, va fi imposibila orice tip de activitate umana. Aflarea in aer liber va fi mortala pentru viata", se afirma in acest raport, care a ajuns la dispozitie presei si din care agentia de presa ITAR-TASS citeaza unele parti.

In secolul XXI, potrivit oamenilor de stiinta, va creste numarul de victime ale inundatiilor, incendiilor forestiere, bolilor si foametei. In mod deosebit vor fi afectate tarile sarace si regiuni, care nu vor putea rezista in mod independent, fara ajutor international, la efectele nocive ale incalzirii globale, spun expertii.

Expertii mai cred ca reducerea teritoriilor favorabile unei vieti normale va duce la conflicte militare si ca se va intensifica lupta pentru sursele de apa potabila.

Proiectul acestui raport IPCC a fost trimis deja guvernelor statelor membre ale ONU. In lunile urmatoare, proiectul va fi modificat si completat pe baza observatiilor expertilor de la diferite organizatii de cercetare, mai scrie agentia de presa mentionata.

#Telescopul Kepler, #planete locuibile, #explorare spatiu cosmic , #Stiri Lifestyle