Tragedia ca afacere: Cazul Whitney Houston

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 09:01
2193 citiri
Tragedia ca afacere: Cazul Whitney Houston

In timp ce estimarile averii celebrei cantarete Whitney Houston in momentul decesului variau de la nimic la 115 milioane de dolari, incasarile post-mortem ar putea depasi cu mult sumele castigate in ultimii ani de viata.

Moartea lui Whitney Houston, una dintre cele mai apreciate cantarete din istoria muzicii, a socat o lume intreaga. Drama personala pe care artista a trait-o in ultimii ani de viata, dar si conditiile neclare in care s-a produs decesul, ne trimit la un alt destin tragic: Michael Jackson.

Ca si in cazul mortii lui Michael Jackson, drama vedetei incepe sa produca bani.

La o zi dupa moartea cantaretei, iTunes a scumpit cantecele artistei de la 99 de centi la 1,29 dolari. Pe Amazon.com, albumul "Whitney: Greatest Hits" costa 14,99 dolari si se afla pe locul doi in TOP-ul celor mai bine vandute albume, dupa "Adele21", albumul proaspatei castigatoare a Premiilor Grammy, care se vinde insa la un pret de doar 10,99 dolari.

Dupa moartea lui Michael Jackson, in 2009, la averea de 500 milioane de dolari s-au mai adaugat 279 milioane de dolari proveniti din vanzari ulterioare mortii artistului, potrivit Forbes.

"Exista zvonuri ca Whitney Houston era falimentara. A trecut ceva timp de cand si-a lansat ultimul album, asadar sunt putine sanse sa fi trait ultimii ani pe un munte de bani", este de parere editorul Forbes, Zack O'Malley Greenburg, potrivit BusinessInsider.

Cu toate acestea, drama artistei este deja exploatata si ar putea sa produca multi bani pentru afacerile din industrie.

"Cererea mare pentru discografia lui Whitney Houston va mai persista cateva saptamani. Asa se intampla cu toti marii artisti", explica Theo Peridis de la New York University.

Cele mai importante momente din cariera artistei

1987

Dupa succesul turneului mondial "Moment of Truth", revista Forbes o intituleaza pe Whitney Houston cea mai bogata cantareata afro-americana.

1993-1994

Whitney primeste 33 milioane de dolari pentru coloana sonora a filmului "The Bodyguard". Melodia "I will always love you" devine cel mai bine vandut single al tuturor timpurilor, interpretat de o femeie. Cu ajutorul acestui album, Whitney devine primul artist care vinde peste 1 milion de albume intr-o singura saptamana.

Forbes estimeaza ca aceasta perioada a fost cea mai fructuoasa din cariera cantaretei.

1995

Whitney incaseaza 10 milioane de dolari pentru rolul principal in "The Preacher's Wife", alaturi de Denzel Washington. Coloana sonora a filmului este considerata cel mai bun album gospel al tuturor timpurilor.

2000

Albumul "Whitney: The Greatest Hits" este lansat, iar vanzarile depasesc 10 milioane de dolari.

2001

Whitney semneaza cel mai mare contract din istoria muzicala, cu casa de productie Arista/BMG. Artista si-a reinnoit contractul pentru 100 milioane de dolari cu conditia a lanseze inca 6 albume, pentru care obtine de asemenea, o cota parte din castiguri.

2007

Dupa divort, Whitney si Bobby Brown vand vila din Georgia. Din acest moment, atat cariera, cat si viata personala incep sa mearga pe o panta descendenta.

2010

Whitney castiga 36 milioane de dolari in urma turneului "Nothing but Love". Costurile s-au ridicat probabil la 10-15 milioane de dolari, iar dupa achitarea taxelor, revista Forbes estimeaza ca artista a ramas cu cel mult 5 milioane de dolari.

Averea

pe parcusrul vietii, Whitney Houston a vandut peste 200 de milioane de albume sin single-uri, din care se estimeaza ca a castigat cel putin 250 milioane de dolari.

In momentul mortii, E!Online estimeaza ca Whitney avea proprietati in valoare de aproximativ 2,85 milioane de dolari. Este vorba despre doua vile in New Jersey si una in Atlanta cumparata in 2007, pentru suma de 509, 875 de dolari.

In rest, situatia financiara este neclara, iar estimarile variaza intre zero si cateva sute de milioane de dolari. In orice caz, mostenitorul legal al averii este Bobbi Kristina, fiica ei in varsta de 18 ani.

#Whitney Houston avere, #Whitney Houston cariera , #Stiri Lifestyle